Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien Valmieras Drāmas teātrī pirmizrādi piedzīvojusī poēma "Daugava"  tika noņemta no repertuāra, jo "pēdējā brīdī radošajā kolektīvā iestājās panika, ar kuru īsti netikām galā". Tā sarunā ar "Latvijas Avīzi" skaidroja iestudējuma režisors Mārtiņš Eihe.

Eihe gan skaidro, ka plašāku komentāru sniegs pēc kāda laika, taču arī atzīst, ka kaut kas nav sanācis tā, kā viņš iecerējis. Iespējams, tāpēc, ka acu priekšā bijusi Valentīna Maculēviča pirms divdesmit pieciem gadiem iestudētā poēma "Daugava".

Jau ziņots, ka ar iestudējumu "Daugava" Valmieras Drāmas teātris atklāja Rūdolfa Blaumaņa teātra festivālu. Uzvedumā izmantota Raiņa dzeja un Kārļa Skalbes pasakas "Kā es braucu ziemeļmeitas lūkoties" motīvi, kā arī Mārtiņa Brauna mūzika. Tajā tika iesaistīta virkne vadošo teātra aktieru un koris "Sōla". Tas bija plānots kā viens no teātra sezonas centrālajiem uzvedumiem.

Arī Valmieras teātra direktore Evita Sniedze portālam "Delfi" iepriekš konkrētus izrādes neveiksmes iemeslus neminēja. "Teātris ir daudzu ideju, enerģiju un cerību summa. Bieži līdz pēdējam brīdim nav bijis skaidrs: izrāde piedzims vai ne. Daudzreiz radīšanas brīnums notiek tieši skatītāju klātbūtnē un izrāde rodas. Bet reizēm šis brīnums nenotiek. Tāpēc Blaumaņa festivāla atklāšanai tika rādīts koncertuzvedums "Daugava". Diemžēl ir jāsaņem dūša un jāatzīst – kā repertuāra izrāde tā nevar tikt uztverta. "Daugava" ir sāpīga radoša neveiksme. No tādas neesam un nebūsim pasargāti nekad," norādīja Sniedze.

Savukārt sarunā ar "Latvijas Avīzi" teātra kritiķe Gundega Saulīte uzsver, ka izrādē maz ir palicis no Raiņa poēmas, nesaprotams bijis humpalām līdzīgo kostīmu virsuzdevums, mēmā kino parodija, kā arī neskaidrs bijis režisora iecerētais vēstījums. Uzdevuma augstumos esot bijis vienīgi koris "Sōla", kas izpildījis pirms 25 gadiem V.Maculēviča iestudētās "Daugavas" mūziku.

Arī "Latvijas Avīzes" uzrunātais režisors Varis Brasla minēja, ka piederot pie tās publikas daļas, kas izrādi nesaprata. "Zinu dažu labu izrādi uz citu teātru skatuvēm, kuras būtu pelnījušas līdzīgu likteni, taču pēc pirmizrādes tās tomēr vairākas reizes nospēlē, pēc tam uzvedumi pazūd no afišām klusu un bez īpaša trokšņa. Valmieras teātris tomēr rīkojies drosmīgi," laikrakstam savu viedokli pauda Brasla.

Kā vēsta "Latvijas Avīze", šī nav pirmā režisora Mārtiņa Eihes radošā neveiksme. 2009.gadā Liepājas teātrī mazliet saudzīgāku likteni piedzīvoja viņa iestudējums "Citi balti krekli", kas gan tika noņemta no repertuāra pēc četrām izrādēm. Arī toreiz iestudējuma autors, skaidrojot radošo neveiksmi, sacīja, ka ir grūti skatītāju zemapziņā izkonkurēt ar citu darbu, proti, Rolanda Kalniņa 1967.gada filmu "Četri balti krekli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!