Foto: LETA

Režisors Viesturs Meikšāns pārtraucis darba attiecības ar Valmieras teātri un turpmāko karjeru veidos Maskavas Dailes teātrī, portālam "Delfi" apstiprināja Meikšāns.

Pašlaik Maskavas Dailes teātrī Meikšāns kopā ar latviešu kolēģiem Reini Suhanovu, Jēkabu Nīmani un Annu Heinrihsoni iestudēs Aleksandra Suhovo-Kobiļina lugu "Krečinska kāzas".

"No Valmieras teātra esmu oficiāli prom," "Delfi Kultūra" par darba attiecību izbeigšanu ar Valmieras teātri stāsta Meikšāns. Savukārt Valmieras teātra direktore Evita Sniedze portālam "Delfi" atzina, ka Meikšāns patiešām nākamajā sezonā Valmieras teātrī neiestudēs nevienu izrādi, taču pilnībā darba attiecības ar režisoru pārtrauktas neesot.

"Uzaicinājums mūsu režisoram strādāt tik prestižā teātrī kā MDT ir priecīgs un rosinošs. Tas tikai pierāda, cik pareizi ir teātra mērķi, cenšoties piesaistīt jaunus māksliniekus un aicinot viņus te radīt savu, interesantu teātra valodu. Tieši tāpēc arī nākamajā sezonā līdzās mūsu vecmeistariem pie mums strādās seši no Latvijas jaunākās paaudzes talantīgākajiem režisoriem. Neskaitot Indru Rogu un Dž.Dž.Džilindžeru. Ar Viesturu esam runājuši, ka tad, ja viņa darba plānā pēc gada būs kāds robs, viņš to labprāt aizpildīs Valmierā," uzsver Valmieras teātra direktore Evita Sniedze.

Kā norāda Valmieras teātra preses pārstāve Tatjana Lauze, Meikšāns atzinis, ka viņš "Mani pamanīts, pateicoties Valmierā iestudētajiem darbiem. "Valmieras teātrī ir ļoti radoša un ģimeniska atmosfēra un liela brīvība, par ko varu būt tikai pateicīgs," norādījis režisors.

Viņš tāpat saka: "Negribu moralizēt vai ieslīgt patriotiskā terminoloģijā. Es daru to, kas mani bagātina, kas atbilst maniem meklējumiem teātrī, un man ir svarīga daudzveidība, dažādi konteksti, kas ietekmē arī izrādi. Mani interesē alternatīvais teātris, opera, kino, un ir arī piedāvājumi. Alternatīvais teātris man asociējas ar Skandināviju, tāpēc iespējams, ka pēc gada es strādāšu Norvēģijā, un opera varbūt būs Francijā. To nevar zināt.. Es esmu latvietis un nekad nekļūšu nekas cits. Un domāju, ka Maskavā jūt, ka mums ir cita teātra valoda, tāpēc jau mūs aicina. Kur nu vēl latviskāki cilvēki par Reini Suhanovu, Jēkabu Nīmani! Tas skan banāli, bet tā ir latviešu vārda nešana ārpusē. Jo tie, kas mūs aicina, jūt šo starpību."

Režisors tāpat norāda, ka jau ieguvis pozitīvu pieredzi, strādājot Maskavā pie Vasilija Sigareva lugas pēc Tolstoja romāna "Anna Kareņina" motīviem "Kareņins", ko iestudēja Maskavas Dailes teātra Mazajā zālē.

"Arī pašlaik rezultāti ir pozitīvi - latviešu radošā grupa labi sastrādājas ar krievu aktieriem un teātra pārstāvjiem," stāsta Meikšāns.

Režisors, kurš Valmieras teātrī strādājis no 2007.gada, saņēmis Latvijas Teātra gada balvu 2009./2010.gada sezonā kategorijā "Gada režisors" par izrādi pēc Edvarta Virzas poēmas "Straumēni" motīviem "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!