No 30. maija līdz 1. jūnijam Rīgā notiks slavenā Izraēlas teātra "Gešer" viesizrādes. Ar tām Latvijā tiks svinēta Izraēlas valsts 75 gadu jubileja. Dailes teātrī būs skatāms Irada Rubinšteina iestudējums "Tunelī" un Rima Tumina izrāde "Neatskaties". Viesizrāžu programmā paredzētas arī radošas tikšanās un meistarklases.

Viesizrādes sāksies 30. maijā – ar satīrisko hroniku "Tunelī" – iestudējumu, kas jau piecas sezonas Izraēlā tiek izpārdots līdz pēdējai biļetei, vēsta rīkotāji. Roja Hena lugas pamatā ir bosniešu režisora Danisa Tanoviča oskarotās filmas "No Man's Land" scenārijs. Oriģinālā stāsta galvenie varoņi bija bosnieši un serbi, "Gešer" versijā darbojas Izraēlas karavīri un "Hamas" kaujinieki, kurus liktenis savedis kopā no Gazas puses izraktā tunelī. Ienaidnieki, kas iesprostoti slazdā, pūlas atrast izeju. Nogalināt un mirt vai tomēr glābt citam citu? Lēmums paliek skatītāju ziņā. Izrāde notiks ivritā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

31. maijā un 1. jūnijā Latvijas publikai tiks piedāvāta teātra pastorāle "Neatskaties" pēc Žana Anuija lugas "Eiridīke" motīviem. Rims Tumins savā izrādē ir iesaistījis jaunos Izraēlas repatriantus Anatoliju Beliju, Mihailu Umaņecu, Ņikitu Goldmanu-Kohu un Ņikitu Naidjonovu līdz ar "Gešer" trupas aktieriem Israēlu (Sašu) Demidovu, Lilianu Šeli Rutu, Ļenu Fraifeldi, Netu Rotu un Niru Knaanu. Tradicionāli "Gešer" spēles valoda ir ivrits, taču izrāde "Neatskaties" ir izņēmums: to teātris iestudēja krievu valodā, lai palīdzētu adaptēties gan kolēģiem, kuri pārcēlušies uz Izraēlu no Krievijas, jo nepiekrīt šīs valsts agresīvajai politikai, gan tūkstošiem citu jauno izraēliešu, kuriem arī ir nepieciešams šāds atbalsts. Rīgā "Neatskaties" spēlēs krievu valodā, nodrošinot ar latviešu un angļu subtitrus.

Kā vēsta viesizrāžu organizatori, "Gešer" trupu un tās iestudējumus labi pazīst teātra mākslas mīļotāji visā pasaulē no Ņujorkas līdz Pekinai. 1991. gadā dibinātā trupa viesizrādēs brauc bieži un allaž ar panākumiem, aktīvi piedalās teātra festivālos un iepazīstina ar Izraēlas teātra mākslu arvien jaunu valstu skatītājus.

Latvijas publika ar "Gešer" jau ir tikusies vairākkārt, no tām pēdējā bija 2014. gadā. Savukārt "Gešer" galvenais mākslinieks Mihails Kramenko Rīgā ir strādājis pie sešu izrāžu tapšanas - "Jevgeņija Oņegina" Latvijas Nacionālajā operā, kā arī pieciem Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra iestudējumiem ("Jakišs un Pupče", "Kankuna", "Notikums Višī pilsētā", "Lai dzīvo karaliene, vivat!" un "Centrālparka Rietumi").

Teātra "Gešer" dibinātājs un leģendārais mākslinieciskais vadītājs Jevgeņijs Arje (1947- 2022) Rīgas Krievu teātrī iestudēja traģikomēdiju "Jakišs un Pupče". Tāpat Latvijas teātra vēsturē ierakstīts viņa darbs Latvijas Jaunatnes teātrī – 1982. gadā iestudētā izrāde "Dārgā Jeļena Sergejevna".

Biļetes uz viesizrādēm var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!