Foto: Publicitātes foto
Šā gada rudenī – 21. un 22. oktobrī – Rīgā, Dailes teātrī plānotas Maskavas Nāciju teātra viesizrādes ar Alvja Hermaņa iestudējumu "Gorbačovs".

Kā liecina "Biļešu paradīzes" tiešsaistes kasē publicētā informācija, biļetes uz plašu rezonansi izraisījušo izrādi maksā no 50 līdz 120 eiro.

Kā iepriekš ziņots, iestudējumā galvenajās – Mihaila Gorbačova un Raisas Gorbačovas – lomās redzami pazīstamie Krievijas aktieri Jevgēnijs Mironovs un Čulpana Hamatova. Iestudējums tapis gan attālinātā formātā, gan arī klātienē Rīgā.

Iestudējums pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada oktobrī. To klātienē noskatījies arī pats Mihails Gorbačovs, ar kuru Hermanis tikās izrādes tapšanas laikā.

Jaunais iestudējums atklāj pirmā un vienīgā PSRS prezidenta dzīvesstāstu – bērnību, jaunību, savas nākamās sievas sastapšanu, kāzas un ģimenes dzīvi. Par galvenajiem varoņiem abi aktieri pārvēršas pakāpeniski – pārģērbjoties un grimējoties izrādes laikā, kā arī pārejot uz abiem tēliem raksturīgo runas intonāciju un mīmiku. Lai maksimāli precīzi atainotu abu varoņu raksturus un rīcības motīvus, režisors un aktieri pētījuši dažādus vēsturiskos avotus, kā arī klātienē tikušies ar pašu Gorbačovu.

"Ja 20. gadsimtā ir viens cilvēks, kurš tik vērienīgi ietekmējis simtiem miljonu cilvēku dzīves, tas ir Gorbačovs. Tieši viņš pārzīmēja visas Eirāzijas karti, viņš atrada tā cietuma atslēgu, kurā mēs bijām ieslodzīti, sperdams soli atklātības (glasnostj) virzienā. Personīgi es agrāk domāju, ka PSRS sabrukumu izraisīja ekonomiski cēloņi. Tagad esmu pārliecināts – to paveica viens cilvēks. Un izrādes mērķis ir saprast, kuras šā cilvēka īpašības, kuri viņa dvēseles ingredienti novedapie tā, ka viņš kļuva par to smilšu graudu, kurš apstādināja milzīgo mehānismu," tā par pēdējo PSRS līderi teicis režisors Alvis Hermanis.

Šis ir otrais iestudējums, ko latviešu režisors veidojis Maskavas Nāciju teātrī. Iepriekšējais – "Šukšina stāsti" – jau vairāk nekā 12 gadus ir teātra repertuārā. Tas saņēmis trīs "Zelta maskas" – augstāko skatuves mākslas apbalvojumu Krievijā.

Inscenējuma autors, režisors, kā arī mākslinieks un scenogrāfs ir Alvis Hermanis, režisora asistents – Leonīds Timcuniks, tērpu māksliniece – Viktorija Sevrjukova, gaismu mākslinieks – Gļebs Fiļštinskis, grima māksliniece – Anna Ņikuļina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!