Foto: LETA

17. decembrī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī (RKT) gaidāma ceturtā sezonas pirmizrāde: "Granātu aproce" pēc Aleksandra Kuprina stāsta. Dramatizējumu veidojusi un darbu iestudējusi režisore Irina Keručenko, portālu
"Delfi" informē teātra pārstāvji.

Līdz šim RKT afišā šī autora vārds parādījies tikai divas reizes: 1907. gadā bija iestudēta luga "Klauns", bet 1908. gadā – skatuves gaismu piedzīvoja stāsts "Atpūtā".

"Granātu aproce" – viens no vispoētiskākajiem krievu literatūras sacerējumiem. Stāsts par lielo mīlestību, "kuru var piedzīvot tikai reizi tūkstoš gados", bijis sarakstīts 1910. gadā, turklāt par pamatu sižetam kalpojuši reāli notikumi.

Savā dzimšanas dienā kņaziene Vera Nikolajevna Šeina dāvanā no sava sena, tomēr nezināma pielūdzēja saņem granātu aproci, turklāt starp akmeņiem ir kāds ļoti rets eksemplārs – zaļais. Kas gan ir nezināmais dāvinātājs? Un, kad viņš beidzot pārstās apgrūtināt precēto sievu ar savām vēstulēm?... Un, kā gan turpināt dzīvot, zinot, ka lielā mīlestība ir pagājusi tev garām?

Radošajā komandā strādā arī mākslinieces no Krievijas – scenogrāfe un kostīmu māksliniece Marija Utrobina (Krievija), komponiste un aranžētāja Nataļja Bogdanoviča un gaismu māksliniece Jeļena Aleksejeva.

Lomās: Leonīds Lencs, Jana Herbsta, Jevgeņijs Korņevs, Jūlija Berngardte, Sergejs Gorohovs, Vitālijs Jakovļevs, Aleksandrs Maļikovs, Ņina Ņeznamova, Maksims Busels, Anastasija Rekuta-Džordževiča, Igors Nazarenko, Artūrs Trukšs, Tamāra Sudņika, Dana Čerņecova, Daņila Solovjovs.

Izrādē skanēs dzīvā mūzika Gidona Grīnberga (vijole), Leonarda Antoņeviča (vijole), Riharda Štrausa (čells) izpildījumā.

Irina Keručenko ir Krievijas teātra režisore, daudzu apbalvojumu un prēmiju laureāte. 1993. gadā beigusi Maksima Gorkija Minskas Valsts pedagoģiskā institūta Muzikāli pedagoģisko nodaļu, 1995. gadā – Minskas Valsts lingvistikas universitātes Vācu valodas fakultāti. Līdz 2000. gadam studējusi Baltkrievijas Valsts mākslas akadēmijas Režijas nodaļā, bet 2005. gadā beigusi Maskavas Akadēmiskā dailes teātra (MHAT) skolu-studiju (Kamas Ginkasa režisoru kurss).

Irina Keručenko strādā daudzos Krievijas teātros. Viņas izrādes ir pastāvīgas gan Krievijas, gan starptautisku festivālu un konkursu dalībnieces.

"Granātu aproce" ir pirmais Irinas Keručenko iestudējums Rīgas Krievu teātrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!