Foto: LETA
Rīgas Krievu teātrī 20. maijā pirmizrādi piedzīvos Omskas Valsts akadēmiskā drāmas teātra galvenā režisora Georgija Chvirava veidots iestudējums "Albums". Izrādes apakšnosaukums – "Septiņi kārdināšanas veidi".

Darba autors ir Arkādijs Averčenko kurš mūsdienu lasītājam vairāk pazīstams kā satīriķis un humorists, bet mazāk kā teātra kritiķis, aktieris un režisors.

Savukārt tieši Rīga deva viņam iespēju izpausties visos iepriekšminētajos ampluā: gandrīz pirms 100 gadiem, 1923. gadā, Arkādijs Averčenko lasījis savus stāstus uz Rīgas Krievu teātra skatuves, šeit iestudējis savas lugas, un pats tajās arī piedalījies. Tomēr kopš tā laika līdz pat šim brīdim viņa vārds teātra afišā nav parādījies.

"Arkādija Averčenko rakstniecības stils ir pielīdzināms agrīnajam Čehovam," saka Georgijs Chvirava, "un līdzīgi Čehovam Averčenko par vīrieša un sievietes savstarpējām attiecībām raksta asi un dzēlīgi, taču labdabīgi: apbrīnojamā veidā viņa tekstos itin harmoniski savienojas anekdotes izteiksmīgums un vieglums ar negaidītu vērotāja dziļumu." Izrādes "Albums" epizodes ir savirknētas vienā diedziņā, tām ir visai maz kopīga ar romantikas ideāliem, tomēr tās ļauj gan izsmieties no visas sirds, gan padomāt par svarīgāko.

Georgijs Chvirava ir arī iestudējuma inscenējuma un muzikālā noformējuma autors. Scenogrāfija – Emīls Kapeļušs, kostīmi – Jana Glušanoka, gaismas – Igors Kapustins.

Lomās: Dmitrijs Palēss, Jevgeņijs Korņevs, Vadims Grosmans, Jekaterina Frolova, Dana Čerņecova, Aleksandrs Maļikovs, Anatolijs Fečins, Aleksejs Korgins, Tatjana Lukašenkova, Aija Spirkoviča vaiViktorija Frēze.

Georgijs Chvirava – no 2009. gada Omskas Valsts akadēmiskā drāmas teātra galvenais režisors. Krievijas Nacionālās teātra prēmijas "Zelta maska" (2003) nominants kategorijā "Labākais režijas darbs" par izrādi "Rozenkrancs un Gildenšterns ir miruši" (pēc Tomasa Stoparda lugas) Kazaņas Jaunatnes teātrī. Viņa izrādes ir pastāvīgas prestižu Krievijas un starptautisku festivālu dalībnieces Krievijā, Zviedrijā, Vācijā, Polijā, Ķīnā, Grieķijā, Šveicē, Francijā, Japānā.

Ar Rīgas Krievu teātri Chivara sadarbojas pirmo reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!