Latvijas Nacionālais arhīvs un Rīgas Latviešu biedrība (RLB) aicina uz izcilā režisora, dramaturga, arī Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja Pētera Pētersona (1923–1998) 100. gadu jubilejai veltītu izstādi "Pētera Pētersona sapņi un laiks", kas būs skatāma RLB namā līdz 22. jūnijam, "Delfi" informē RLB pārstāve Ilze Greiškalna.

Izstāde atklāj Pētera Pētersona daudzšķautnaino personību, ļaujot ielūkoties viņa mūža veikumā ar daudzpusīgajai darbībai veltītas fotoizstādes starpniecību, kurā apkopoti materiāli no Pētersona ģimenes arhīva un LNA fondiem.

Izstādi veido radošā komanda: projekta kuratore un satura autore – arhīva eksperte Meldra Usenko, sadarbībā ar Kārinu Pētersoni un RLB, arhīva eksperte Antra Mazūra, mākslinieciskās idejas autors Ivars Noviks, grafiskā dizaina veidotāja Elīna Salaka, redaktore Ieva Pētersone. Tehniskais nodrošinājums veikusi grupa LUKSS.

Pēteris Pētersons ir leģendārs ar iestudējumiem Dailes un Jaunatnes teātros, viņš ir viens no spilgtākajiem latviešu teātra režisoriem, dramaturgs, teātra teorētiķis un kritiķis un arī tulkotājs. Viņa radītais dzejas teātris un arī leģendārā izrāde "Spēlē, spēlmani!" ierakstīti Latvijas kultūras kanonā. Pētersons vadījis Dailes teātri (1964–1971) un Rīgas Latviešu biedrību (1993–1998), bijis dramaturģijas konsultants Latvijas Rakstnieku savienībā, viens no Latvijas Inteliģences apvienības dibinātājiem un deputāts Rīgas domē, kā režisors veidojis gan 1988. gada folkloras festivālu "Baltica", gan koncertu Mežaparkā 1988. gada 7. oktobrī pirms Tautas frontes dibināšanas kongresa, gan pirmos atjaunotās Latvijas Dziesmu svētkus 1990. gadā, būtisks ir viņa kā sabiedriskā darbinieka veikums Atmodas laikā.

Pieminot leģendāro režisoru, "Delfi" šonedēļ publicēja apjomīgu sarunu ar viņa meitu, Kārinu Pētersoni – "Simtgadnieks Runcis. Kārina Pētersone par izcilo režisoru Pēteri Pētersonu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!