Foto: Publicitātes foto
Šā gada 10. oktobrī Rīgā sāksies ikgadējā Krievijas labāko teātra izrāžu skate "Zelta maska Latvijā", kopumā piedāvājot noskatīties sešus iestudējumus.

Kā "Delfi" informēja festivāla rīkotāji no kompānijas "Art Forte", Latvijā viesosies tādi mākslinieki kā Ksenija Rapoporta, Čulpana Hamatova, Ingeborga Dapkunaite, Nellija Uvarova, Igors Gordins, Venjamins Smehovs, Vitālijs Kiščenko un citi labi pazīstami aktieri. Festivāls "Zelta maska Latvijā" notiks jau 15. reizi.

Kā vēsta organizatori, epidemioloģiskās situācijas dēļ divkārt ir samazināts skatītāju skaits zālēs, kā arī mainīta viesizrāžu struktūra – vispirms daļa izrāžu notiks Rīgā, Ventspilī un Liepājā – no 10. līdz 14. oktobrim, otrā – Rīgā un Liepājā no 4. līdz 7. decembrim.

"Šā gada "Zelta maskas Latvijā" programma atspoguļo visu to teātra mākslas spektru, ar ko festivāls ir priecējis publiku kopš sava pirmā – 2006. gada rudens. Te ir vieta baleta klasikai un laikmetīgajai horeogrāfijai, talantīgiem kā kanonisku, tā saasināti aktuālu tekstu lasījumiem, bērnu izrādei. Redzēsim atzītus skatuves meistarus un iepazīsimies ar jauniem vārdiem. Visas festivāla afišā iekļautās izrādes ir tikušas īpaši izceltas no Krievijas Nacionālās teātra balvas un festivāla "Zelta maska" ekspertu puses," raksta organizatori.

Viesizrāžu programma:

"Irānas konference" (10. un 11. oktobrī uz Dailes teātra skatuves) kļuva par vienu no skaļākajiem notikumiem pagājušajā Maskavas teātra sezonā. Izrāde pretendē uz 2020. gada balvu "Zelta maska" visās galvenajās kategorijās: "Labākā drāmas izrādes, lielā forma", "Labākais režisora darbs", "Labākais dramaturga darbs", "Labākā sievietes loma", "Labākā vīrieša loma". Viktors Rižakovs, kurš šo jauno Ivana Viripajeva lugu iestudējis Nāciju teātrī, sapulcējis nepieredzēti spožu aktieru ansambli, lai uz skatuves apspriestu visu laiku svarīgāko tēmu – kā lai iemācāmies dzīvot, cits citu neiznīcinot? "Mīlēt cilvēkus – tā ir vesela zinātne. Un mūsu izrāde ir zinātniskā konference par šo tēmu," teic režisors.

"Deju grīda" (12. oktobrī Liepājas teātrī, 14. oktobrī Ventspils Teātra namā "Jūras vārti") – izrāde, ko teātra "Balets Maskava" 30. sezonas priekšvakarā iestudējis slavenais beļģu horeogrāfs Jeruns Ferbruhens, kopīgā darbā vieno abas teātra trupas – klasisko un laikmetīgo. "Uz puantēm un skrituļslidām, ar basām kājām un mīkstās deju kurpēs – visi uz šīs skatuves dēļiem atzīstas mīlestībā dejai. Dejai, kura var dziedēt no visām skumjām, taču var arī nogalināt – kā reiz Lielās depresijas laika deju maratonos...," raksta rīkotāji.

Ludviga Minkusa balets "Dons Kihots" ar Johana Koborga horeogrāfiju (4. decembrī uz Dailes teātra skatuves) Leonīda Jakobsona Sanktpēterburgas Valsts akadēmiskajam baleta teātrim nesis sešas nominācijas 2019. gada balvai "Zelta maska": "Labākā izrāde", "Labākais baletmeistara darbs", "Labākais mākslinieka darbs" un "Labākais kostīmu mākslinieka darbs", "Labākā sievietes loma", "Labākā vīrieša loma". Kritiķi un baletmīļi, to skaitā vispiekasīgākie, atzīst izrādi par izcilu kā ieceres, tā izpildījuma ziņā.

Leonīda Jakobsona baleta teātris festivāla programmā piedāvās arī Galā koncertu "Jakobsons un klasika" (6. decembrī Ventspils Teātra namā "Jūras vārti"), kurā slavenāko 19. gadsimta baletu fragmenti tiek likti līdzās izcilā horeogrāfa un trupas dibinātāja miniatūrām.

Ģimenes izrāde "Caciki iet uz skolu" (5. decembrī uz Dailes teātra skatuves, 6. decembrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars") dzimtajā Sanktpēterburgā ir ārkārtīgi populāra. Teātrī "Subbota" to iestudējusi Jūlija Kalandarišvili, par pamatu ņemot Monijas Nilsones-Brenstrēmas grāmatu, - līksma un aizkustinoša, izrāde grauj stereotipus par "pieaugušu" un "bērnišķīgu" uzvedību un palīdz rast izeju pat vissarežģītākajās dzīves situācijās – piemēram, kad apceļ nejauki klasesbiedri.

Pavisam nelielais teātris "Poisk" 2019. gadā sagādāja skaļu slavu Ļesosibirskas pilsētai, par izrādi "Mirušās dvēseles" izpelnoties nominācijas balvai "Zelta maska" četrās kategorijās: "Labākā drāmas izrāde, mazā forma", "Labākais režisora darbs" (Oļegs Ļipoveckis), "Labākais mākslinieka darbs" (Jakovs Každans) un "Labākā vīrieša loma" (Oļegs Jermolajevs, Maksims Potapčenko, Viktors Čarikovs). Izrāde būs skatāma 5. decembrī (Liepājas teātrī) un. 7. decembrī (Dailes teātra Mazajā zālē) – 15. festivāla "Zelta Maska Latvijā" noslēguma dienā.

Biļetes uz "Zelta Maskas Latvijā" izrādēm var iegādāties visu teātru kasēs un "Biļešu paradīzes" tirdzniecības tīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!