Foto: Publicitātes foto

Oktobra otrajā pusē Jaunajā Rīgas teātrī gaidāmas divu jauniestudējumu pirmizrādes, kas vēstīs par mūsdienu pasaules aktuālām tēmām. 21. oktobrī būs pirmizrāde Alvja Hermaņa veidotai izrādei "Operācija "Mindfuck"" ar Artusu Kaimiņu galvenajā lomā. Savukārt 28. oktobrī būs pirmizrāde izrādei "Runāšanās par seksu", ko veido režisore Kristīne Krūze.

Kā "Delfi" informē JRT pārstāvji, lugas "Operācija "Mindfuck"" autori ir izraēļu režisore un dramaturģe Jaele Ronena (Yaël Ronen) un no Kazahijas izceļojušais aktieris Dimitrijs Šaads (Dimitrji Schaad). Šī ir jau otrā abu Vācijā dzīvojošu autoru luga, kas iestudēta Jaunajā Rīgas teātrī (JRT). Kopš 30. septembra JRT repertuārā ir abu autoru luga "(R)evolūcija" (režisors Gatis Šmits).

Komēdija "Operācija "Mindfuck"" tika pirmuzvesta 2022. gada maijā Berlīnes Gorkija teātrī. Luga ļauj nonākt otrpus datora ekrānam un paskatīties, kā top rakstīts tas, ko mēs savos datoros un telefonos nereti lasām. Izrādes skatītāji ielūkosies troļļu fabrikā, kur tiek izgudroti "patiesi" stāsti un attīstītas sazvērestības teorijas, lai sašūpotu cilvēkiem pamatus zem kājām un nojauktu skaidrību domāšanā. Te tiek radīta informācija datoru lietotājiem, piegriezta pēc katra individuālā ģīmja un līdzības, ņemot vērā viņu privātos datus. Te tiek konstruēti jauna tipa politiķi, jauni valsts premjera kandidāti, ieviešot sajukumu ideoloģijās.

Režisors un scenogrāfs - Alvis Hermanis. Lomās - Sandra Kļaviņa, Artuss Kaimiņš, Sabīne Tīkmane, Gerds Lapoška, Elvita Ragovska vai Lolita Stūrmane, Dāvids Pētersons, Ritvars Logins.

Savukārt Mazajā zālē 28. oktobrī gaidāma pirmizrāde režisores un aktrises Kristīnes Krūzes iestudējumam - Berlīnes dramaturģes Majas Cades "Runāšanās par seksu". 2021. gadā Alvis Hermanis jau iestudēja šīs autores lugu – "Sievietes un vīrieši".

"Šī ir jaunākā Cades luga un uzrunā skatītājus ar svaigu 21. gadsimta intonāciju. Latviešu teātrim, kas pēdējos divdesmit piecos gados cilvēka seksualitātes tēmu ir pamatīgi pētījis, ielūkojoties tajā no visradikālākajām un arī nežēlīgākajām perspektīvām, pievienojas atbruņojoši cilvēciska saruna, kurā savienojas humors, maigums, izmisums, trauslums un vitāls esības apliecinājums," raksta iestudējuma veidotāji.

Iestudējums vēsta par kādu cilvēku grupiņu, kas satiekas vienu reizi mēnesī, lai runātu par savas dzīves intīmākajiem nostūriem. Seksualitāte ir teritorija, kurā mēs mēdzam būt visievainojamākie. Teritorija, kurā iespējama gan patiesi dziļa tuvība, gan skaudra vientulība. Par to arī izrāde.

Režisore - Kristīne Krūze. Lomās - Baiba Broka, Vilis Daudziņš, Jana Čivžele, Marija Linarte, Inga Tropa, Ivars Krasts, Jānis Skutelis.

Uz abiem jauniestudējumiem biļetes oktobrī un novembrī ir izpārdotas. Decembra biļetes būs pieejamas no 13. oktobra "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!