Ar koncertu Rīgas Dzelzceļa stacijā 18.aprīlī tiks atklāts 13.starptautiskais Baltijas baleta festivāls. Festivāla pasākumi notiks līdz 9. maijam Rīgā, Valmierā, Preiļos, Ogrē, Jelgavā, Aizkrauklē, Jēkabpilī un Talsos, pulcējot labākās klasiskās un mūsdienu baleta zvaigznes un deju kompānijas no Argentīnas, ASV, Portugāles, Dienvidāfrikas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.
Festivāla direktores, horeogrāfes un baleta prīmas Lita Beires aicināti baleta svētkos piedalīsies gan baleta zvaigznes, kas Latvijā viesosies pirmoreiz, gan arī mākslinieki, kas festivālā piedalīsies atkārtoti, kā Rasta Tomass (ASV), kuram Latvijas publika Baleta festivālā uzgavilēja jau pirms vairākiem gadiem. Festivāla īpašie viesi būs arī temperamentīgā tango deju kompānija "Surdance-Tango" no Argentīnas un deju kompānija "Vortice" no Portugāles. Kopumā festivālā trīs nedēļu laikā notiks 13 koncerti un deju izrādes, kā arī būs apskatāmas trīs izstādes, kas saistītas ar dejas tematiku. 13. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla patronese ir "Kolonna" valdes priekšsēdētāja Ieva Plaude.

Baleta festivāls tiks atklāts Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā 18.aprīlī, 17:00 ar jaunu teatrālu dejas uzvedumu "Apstājies!", kas skatītājiem būs bez maksas. Tajā piedalīsies deju grupas "Dzirnas" un čellu trio " Melo M". "Apstājies!" ir pazīstamā horeogrāfa Agra Daņiļēviča diplomdarbs, beidzot teātra režijas maģistrantūru Latvijas Kultūras akadēmijā.

21. aprīlī LNO Jaunajā zālē notiks Igaunijas un Lietuvas baleta vakars. Igaunijas Nacionālās Operas un baleta teātra "Estonia" baleta trupas priekšnesumā būs skatāma horeogrāfes Oksanas Titovas mūsdienu dejas izrāde "Hamlets". Igaunijas Kultūras ministrija šo uzvedumu nominēja par 2007. gada labāko jauniestudējumu. Izrādes muzikālais noformējums būs mūzikas autora un izpildītāja Tāvi Kerikmjae ziņā.

Klaipēdas Muzikālā teātra baleta trupa uzstāsies ar dzīvespriecīgo, atraktīvo dejas izrādi retro noskaņās "Neaizmirstamais Čarlijs Čaplins" (L.Beires horeogrāfija), kam pamatā spilgtākie leģendārā Čarlija Čaplina filmu varoņi. Ar šo horeogrāfisko uzvedumu pirms diviem gadiem iesākās Baleta festivāls un izrāde guva nedalītas skatītāju ovācijas. "Neaizmirstamais Čarlijs Čaplins" notiks iepriekš paredzētās izrādes "Karmena" vietā.

Gala koncerts notiks Latvijas Nacionālajā operā 22. aprīlī. Tajā jaunākos sniegumus dejas mākslā rāda baleta zvaigznes no visas pasaules. Koncertā piedalīsies Amerikas baleta superzvaigzne Rasta Tomass un viņa deju partnere Adrienne Canterna (ASV) ar vairākiem modernās dejas priekšnesumiem. Gaidāms, ka interesantu kolorītu Gala koncertā ienesīs dejotāja Mamela Mandla Nimaza no Dienvidāfrikas. Dejotāja mācījusies Pretorijas profesionālajā dejas skolā, kur apguva klasisko baletu un āfrikāņu mūsdienu deju. Viņa ir vairāku starptautisku konkursu laureāte.

Klasiskā baleta tradīcijas pārstāves Sanktpēterburgas Marijas teātra prīma Tatjana Tkačenko un Mihails Lobuhins un Rīgas Horeogrāfijas skolas jaunie dejotāji. Igauniju šogad pārstāvēs baleta mākslinieki Saori Nagata un Stīvens Melendezs no Tartu Vanemuines teātra. Vēl Gala koncertā piedalīsies deju grupa "Dzirnas", un Latvijas Nacionālās operas baleta trupa.

Ar izrādēm "Akvārijs" un "Dusošais Buda" Rīgā atgriezīsies pagājušā gada festivāla baleta viesmākslinieki Klaudija Martina un Rafaels Kariko (Portugāle), līdzi vedot savu mūsdienu deju kompāniju "Vortice". Izrādes notiks 23. aprīlī plkst.19.00 Jaunajā Rīgas teātrī.

Jau iepriekš ziņots par Argentīnas tango kompānijas "Surdance-Tango" izrādi "Jaquetango". Šajā deju kompānijā apvienojušies astoņi vadošie dejotāji no slavenākā Argentīnas šova "Tanguera" Viņi četru mūziķu pavadījumā, skanot Astora Pjacollas, Hoakina Rodrigesa un daudzu citu komponistu mūzikai, izdejos gan tango pirmsākumus, kas meklējami Buenosairesas mazajos krodziņos, kur šo juteklisko deju dejoja jūrnieki un vietējās prostitūtas, gan tango, ko dejo 21. gadsimta koncertzālēs. Izrādes gaidāmas 26. aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā un 27. aprīlī plkst.19.00 Rīgas Kongresu Namā.

Ar sešām izrādēm "Štrausiāna" Ogrē (22.04.), Jelgavā (23.04.), Talsos (24.04.), Aizkrauklē (25.04), Preiļos (26.04.) un Krustpilī (5.05.) notiks vokāli horeogrāfisks uzvedums "Štrausiāna", ko speciāli Klaipēdas Muzikālā teātra baleta trupai iestudējusi Lita Beiris. Uzvedums veidots pēc slavenā valšu karaļa Johanna Štrausa biogrāfiskiem motīviem. 9. maijā 19.00. Maskavas Namā Rīgā gaidāms vācu dejas trupas "cie. toula limnaios" izrāde "life is perfect" Pasākuma rīkotāji to sauc par mākslas izrādi – izteiksmīgas kustības, neparastas gaismas un eksperimentālās mūzikas sakausējums, kurā ķermenis, krāsa un skaņa pāriet cits citā.

Baleta festivāla ietvaros šogad būs aplūkojamas arī trīs izstādes. 19. aprīlī ID galerijā, (Baznīcas ielā 24) notiks izstādes "Deja -S.Geršova veltījums Krasovickai" atklāšana.

14.aprīlī plkst.19.30 JRT kamerzālē notiks mākslinieces un flamenko dejotājas Ievas Saras Breikšas performance "Rozes Goijam" un izstādes "Dejojošā Spānija" atklašana. Galvenais makslinieces iedvesmas avots ir flamenko deja. Baleta festivāla ietvaros redzētie flamenko koncerti ir devuši neaizmirstamus iespaidus mākslinieces radošai darbībai. Tālāk izstāde būs skatāma veikala Sky&More (Duntes iela 19a) galerijā no 15.aprīļa līdz 15. maijam.

25. aprīlī plkst. 16.00 Rīgas Kongresu namā notiks Jāņa Anmaņa Bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmijas dalībnieku darbu izstādes "Iesim baleta pasaulē!" atklāšana. Izstāde būs apskatāma līdz 2. maijam.

9. maijā 19.00. Maskavas Namā Rīgā gaidāms vācu dejas trupas "cie. toula limnaios" izrāde "life is perfect" Pasākuma rīkotāji to sauc par mākslas izrādi – izteiksmīgas kustības, neparastas gaismas un eksperimentālās mūzikas sakausējums, kurā ķermenis, krāsa un skaņa pāriet cits citā.

Sīkāka festivāla programmaa atrodama šeit

Biļetes uz "Baleta festivālu" nopērkamas visās "Biļešu servisa" un "Biļešu paradīzes" kasēs un koncertu norises vietās.

$bslink="http://www.bilesuserviss.lv/index.php?lang=lat&id=2593,224556"; include("/www/htdocs/whatson/includes/bs.inc"); ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!