Foto: Publicitātes foto. Izrāde "Vējainā pēcpusdiena"
Rīgā no otrdienas, 23. augusta, līdz ceturtdienai, 25. augustam, notiek laikmetīgā cirka festivāls "Re Rīga!", kura laikā varēs noskatīties deviņas izrādes no septiņu dažādu valstu cirka māksliniekiem, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotājs Mārtiņš Ķibers.

Festivāls sāksies otrdien, 23. augustā, plkst. 18.00 ar franču trupas "Cie Non Nova" izrādi "Vējainā pēcpusdiena", kas notiks "Zirgu pastā". Kā uzsver rīkotāji, izrāde ir īpaši piemērota mazākiem skatītājiem (ieeja no piecu gadu vecuma).

Izrādē atmosfēra un stāsts tiek radīts, izmantojot celofāna maisiņus un ventilatorus. Plastikāta būtnes dejo un virpuļo, radot apburošu viesuļvētru. Tie kļūst par lidojošiem supervaroņiem, gaisā virmojošiem spociņiem un citiem tēliem, kuru stāstam līdzi pārdzīvo gan bērni, gan pieaugušie. Izrāde ir 30 minūtes gara.

Pirms katras izrādes "Vējainā pēcpusdiena" skatītāji aicināti apmeklēt meistarklasi. Mācoties šķietami vienkāršus trikus ar lakatiņu, iespējams saprast un novērtēt izrādēs redzētā meistarību. Meistarklasi vadīs igauniete Marja Rolata —žongliere, pasniedzēja un pirmā cirka piederumu veikala Baltijā "Tsirkusepood" dibinātāja.

Biļetes uz festivāla atklāšanas izrādi "Vējainā pēcpusdiena" ir izpirktas, taču izrādes ir vairākas, un tās var noskatīties arī trešdien, 24. augustā.

Pašā Rīgas centrā laukumā pie Kongresu nama 24. un 25. augustā plkst. 17.30 – risks un izaicinājums cilvēka ķermeņa spējām, iespaidīgi akrobātikas triki un dedzīgs humors savienojumā ar dzejas spēku – Beļģijas trupa "15FT6" publiskā bezmaksas izrādē pilsētvidē rādīs priekšnesumu "Dinamīts un dzeja". Trupā apvienojušies četri jauni mākslinieki – izbijis vieglatlēts, mākslas vingrotāja, kas strādājusi "Cirque du Soleil", un divi Augstākās cirka mākslas skolas (ESAC) Beļģijā absolventi.

Festivāla galvenais viesis būs cirka trupa "Svalbard" (Zviedrija), kas ceturtdien, 25. augustā Kongresu namā uzstāsies ar izrādi "Visi – ģēniji. Visi – idioti". Izrāde tiek raksturota kā hedoniskas svinības uz robežas starp civilizāciju un mežonīgo, cirku un mūziku, cilvēku un dzīvnieku, starp šo un citām pasaulēm. Mazliet traki un pārsteidzoši. Izrādē, kā solīts, tiks pārvērtēti priekšstati par to, kas ir cirks.

"Laikmetīgajā cirkā netiek izmantoti dzīvnieki, izrādēs bez apbrīnojamās triku meistarības vienmēr ir labs stāsts, tās bez vārdiem uzrunā gan lielus, gan mazus skatītājus, tās ir iedvesmojošas, un tā noteikti ir ļoti interesanta māksla," tā festivāla "Re Rīga!" programmu raksturo festivāla direktors.

Laikmetīgā cirka izrādes festivāla ietvaros Rīgā notiek kopš 2013. gada — uz Latviju organizatori līdz šim atveduši vairāk nekā 70 māksliniekus no 14 valstīm, un tās noskatījušies ap 25 000 skatītāju.

Biļetes uz izrādēm var iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un internetā. Precīzi izrāžu laiki –festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!