Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 28. augustā Tabakas fabrikā 58 sāksies Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotais Starptautiskais teātra festivāls "Homo Alibi: recycled", kas ilgs līdz 1. septembrim. Kā informē organizatori, šis būs pēdējais un arī vērienīgākais festivāla "Homo Alibi" izlaidums.

Kā liecina nosaukums, "Homo Alibi" šogad ir veltīts otrreizējās pārstrādes fenomenam mākslā, aptverot ne tikai lietu, bet arī ideju, tekstu, faktu un personīgās pieredzes otrreizēju pārstrādi. Šogad festivāls piedāvā viesizrāžu programmu, trīs pirmizrādes, instalācijas, darbnīcas un starptautisku simpoziju, aicinot apzināties ikviena atbildību daudzveidīgas un humānas pasaules priekšā.

Festivālu atklās itāļu kompānija MOTUS ar izrādi "Aleksis. Grieķu traģēdija". Izrāde, kurā tagadnes iela satiekas ar antīko traģēdiju, aicina cilvēkus nebūt vienaldzīgiem un atrast savu balsi. "Tas ir lūgums būt varonīgiem", saka izrādes veidotāji.

Turpinājumā būs iespējams baudīt jaunzēlandiešu izcelsmes mākslinieces Keitas Makintošas, britu kompānijas "Forced Entertainment" līdera Tima Etčela, beļģu režisores, scenogrāfes un aktrises Mītas Varlopas, horeogrāfes un dejotājas Lisbetes Gruvezas un citu ārvalstu mākslinieku darbus. Īpašu uzmanību organizatori iesaka pievērst latviešu mākslinieku pirmizrādēm "4est" (izrāde jau ir izpārdota!), "Cilpa" un "Makbets. Mono".

Festivāla laikā varēs apskatīt vairākas instalācijas - britu mākslinieces Ketijas Haindes "Klavieru migrācijas", latviešu dizaineres un LNO baletu scenogrāfes Ināras Gaujas miniatūro instalāciju kolekciju "Klasika. Recycled", scenogrāfa Rudolfa Bekiča gigantisko gaismas objektu, par kura pamatni kalpos leģendārais pacēlājs ZIL.

Izrāžu programmu papildinās starptautisks mākslinieciski zinātnisks simpozijs "Klimata maiņa: alternatīvi scenāriji mākslā, ekoloģijā un ekonomikā", kas notiks no 29. augusta līdz 31. augustam un pulcēs virkni Latvijas un ārzemju speciālistu. Simpozijs notiks angļu valodā un to varēs apmeklēt bez maksas. Simpozijam varēs sekot tiešsaistē portālā politika.lv. Simpoziju papildinās dokumentālo filmu programma, kas pētīs cilvēka un dabas attiecības un to, vai tiešām abu saikne ir nesaraujami pārtrūkusi.

Aizraujošu iespēju iemēģināt dažādu sadzīves materiālu asprātīgu otrreizēju pielietošanu sniegs festivāla radošās darbnīcas gan pieaugušajiem, gan bērniem – animācijas filmiņu radīšana, sapņu interjeru būvēšana un pat plastmasas maisiņu pārveide telpiskās zvēru figūrās latviešu mākslinieču Kristīnes Vītolas un Izoldes Cēsnieces vadībā.

Sadarbībā ar biedrību "Otrā elpa" festivāla "Homo Alibi: recycled" laikā Tabakas fabrikas pagalmā tiks ierīkots mantu ziedošanas punkts, kas darbosies ik dienu no plkst. 16:00 līdz 20:00. Te varēs ziedot visu, ko paši vairs nelietojat, bet kas varētu noderēt citiem – apģērbu, apavus, somas, traukus, kompaktdiskus, plates, gleznas, rotaļlietas, sporta preces un pat nelielas mēbeles. Tabakas fabrikas teritorijā būs izvietoti arī atkritumu šķirošanas konteineri stiklam, papīram un PET, kurus varēs lietot arī Miera ielas iedzīvotāji.

Sadarbībā ar klubu "Piens" Tabakas Fabrikas pagalmā darbosies festivāla bārs, kurā katru vakaru ar dj setu uzstāsies festivāla mākslinieki un darbinieki – atklāšanas vakarā 28. augustā spēlēs lieliskā itāļu aktrise un arhitekte Silvija Kalderoni, trešdien uzstāsies apvienība "Cita mūzika", ceturtdien jazz un funk plates spēlēs Kristaps Kuplais, par piektdienas vakaru atbild kafe "Piens", bet festivāla noslēgumā 1. septembrī koncertēs "Reciklēts Orķestris", ko speciāli festivālam radījuši izrādes "4est" veidotāji, un "Voetvolk SoundSystem" no Briseles.

Biļetes uz festivāla izrādēm nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās, kā arī festivāla info centrā Tabakas fabrikas pagalmā, kas būs atvērts no 28. augusta līdz 1. septembrim no plkst. 11:00-21:00. Turpat varēs saņemt arī festivāla avīzi un noskaidrot visu nepieciešamo informāciju par festivālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!