Foto: Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē - 14. un 15. februārī plkst. 19 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā un 16. februārī plkst. 18 Liepājas teātrī notiks divu unikālu kameroperu pirmizrādes. Starptautiskas mākslinieku komandas veidotās izrādes ļaus izdzīvot Valentīna dienas stāstu par sievietes spēku, ticību mīlestībai un cīņu idejas vārdā

Vienā vakarā tiks izrādītas divas kameroperas – komēdija un drāma, kuru autori būs Eiropā pazīstamais džeza mūzikas komponists Kaspars Evalds (Šveice) sadarbībā ar latviešu režisori Zani Kreicbergu, un latviešu pēdējo gadu labākās teātra mūzikas autors, "Spēlmaņu nakts balvas 2012" ieguvējs, komponists Jēkabs Nīmanis sadarbībā ar libretisti Inesi Zanderi un režisori Kristīni Siris (Šveice).

Aristofāna luga "Līsistrate" uzrakstīta 400 gadus pirms mūsu ēras. Tā uzjautrina ar satīriskiem, klaji erotiskiem un dažkārt neķītriem dialogiem. Taču būtībā stāsts ir par nebeidzamu karu un par sievietēm, kas atrod ieroci, ar ko apturēt slepkavošanu. Ņemot talkā humoru, autors pacifistisko lugu padarījis acīmredzami smieklīgu un nekaitīgu, tādējādi apslēpjot tās faktiski eksplozīvo saturu. Aristofāna sieviešu stratēģija ir: "Ja jūs gribat seksu, pārstājiet karot tūlīt pat!"

"Līsistrates tēls un viņas loma ir lielisks izdomājums, kas, kā zinām, ir vairākkārt atdarināts arī reālajā dzīvē, tomēr patiesi izcilais Aristofāna devums ir mācība lasītājam, ka šķietamais varas simbols patiesībā ir vārguma simbols. Šajā stāstā jūtu arī politikas un seksa savstarpējo saikni, atgādinot par brīnišķīgo puķu bērnu attieksmi pret dzīvi. Iespējams, kopīgā pasmiešanās par fallu slēpj lielāku miera potenciālu, nekā viss Līsistrates plāns!" stāsta komiskās operas mūzikas un libreta autors Evalds.

"Katra ideja, katra manipulācija, ko cilvēki pieņem par pareizu, absolutizē un akli izpilda, slēpj sevī lielu risku, pat ja mērķi ir ļoti humāni. Bet reāla vērtība ir konkrētam dzīvam cilvēkam un viņa cilvēcībai," norāda dramatiskās operas libreta autore Inese Zandere.

Izrāžu veidotāji norāda, ka kameroperas žanrs ir viens no mūsdienu mūzikas aktualitātēm. Veidojot savdabīgu tiltu starp klasisko operu un dramatiskā teātra izrādi, tas uzstāda jaunas prasības tā izpildītājiem.

"Līsistrates" iestudējuma viessolisti no Šveices – Žanīna Hircela un Roberts Kollers ir pieredzējuši mūsdienu kameroperu izpildītāji un demonstrē izcilu aktiermeistarību apvienojumā ar lielisku vokālo skolu, pārliecinoši un atbrīvoti dziedot gan vācu, gan latviešu valodā. Solistu ansamblī lieliski iekļaujas latviešu soprāns Kristīne Gailīte, parādoties pārsteidzošā un neierastā tēlā un apburot ar sev piemītošo skatuves šarmu, norāda izrādes veidotāju pārstāvji.

Scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Kristīne Jurjāne, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis. Piedalās arī vokālā grupa "Putni", vīru koris, kamerorķestris un diriģents Normunds Dreģis. Projekta mākslinieciskā vadītāja, idejas autore un producente  ir Antra Dreģe, bet projekta organizators kultūras biedrība "Spektrs".

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīze" kasēs un internetā. www.bilesuparadize.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!