Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālais teātris tikko atgriezies no Minskas, kur ar izrādi ”Mirušās dvēseles” Kirila Serebreņņikova iestudējumā piedalījās starptautiskā teātra forumā ”Teart”. Izrāde tika uzņemta ar necerēti lielu sajūsmu. Skatītāji aplaudējuši pēc ainām un muzikālajiem priekšnesumiem, bet izrādes beigās bijušas ilgas ovācijas, skatītājiem kājās stāvot, portālu ”Delfi” informē teātra pārstāvji.

”Festivāls Minskā bija ļoti prestižs. Tādi vārdi kā Oskars Koršunovs, Kristians Lupa, Romeo Kasteluči, Mindaugs Karbauskis komentārus neprasa,” stāsta Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

”Bija iespēja redzēt arī ”Šerbūras lietussargus”, tādas uzlecošās zvaigznes kā Vasīlija Borhatova iestudējumā, izcilākās deju izrādes pasaulslaveno horeogrāfu Ohada Naharina un Paulinas Vičihovskas uzvedumos. Arī Kirila Serebreņņikova vārds, protams, komentārus neprasa, un mūsu aktieri sevi parādīja, liekas, tik labi kā vēl nekad,” teic Rubenis.

Lai gan izrāde ”Mirušās dvēseles” savu pastāvīgo dzīvi uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves ir beigusi, par izrādi aizvien ir interese un tā ir pieprasīta dažādos kultūras un teātra festivālos. Pirms gada ”Mirušās dvēseles” viesojās Maskavā prestižajā teātra festivālā N.E.T. (Новый Европейский Театр, Jaunais Eiropas teātris) un guva ievērojamu skatītāju un žūrijas atzinību. Savukārt aizvadītajā vasarā bija viens no centrālajiem Cēsu mākslas festivāla notikumiem.

”Mirušās dvēseles” ir ne tikai guvušas daudz pozitīvu skatītāju atsauksmju, bet arī ”Spēlmaņu nakts” 2009./2010.g. sezonā tika nominēta piecās kategorijās, bet balvas saņēma divās – ” Mirušās dvēseles” tika atzītas par gada labāko dramatisko izrādi un pats režisors arī saņēma balvu kā gada labākais kostīmu mākslinieks.

Spilgtais satīriskais romāns par Čičikova braucienu pēc mirušām dvēselēm, savā ceļojumā iepazīstoties ar visneticamākiem krievu muižnieku tipāžiem, ir darbs, kurā režisors vēlas saglabāt Gogolim tik raksturīgo aizkustinošo mīlestību uz cilvēku, tā rakstura īpatnībām un vājībām. Izrāde ir aicinājums paskatīties uz notiekošo un sevi ar labsirdīgu ironiju.

Izrādē ir spēlē spēcīgs Nacionālā teātra aktieru ansamblis- Kaspars Zvīgulis, Artuss Kaimiņš, Juris Lisners, Ivars Puga, Gundars Grasbergs, Normunds Laizāns, Mārtiņš Brūveris, Arturs Krūzkops, Jānis Vimba, Ģirts Luizniks un pianists Uģis Krišjānis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!