Foto: Publicitātes attēli

Jaunais Rīgas teātris šoruden viesosies vairākos ārvalstu teātra festivālos, informēja teātra reklāmas daļas vadītāja Dagnija Grīnfelde.

Ar izrādi "Otello" Māras Ķimeles teātris oktobrī dosies uz Krieviju, kur no 11.oktobrta līdz 15.oktobrim notiks starptautiskais festivāls forums "Režijas telpa".

Starptautiskais festivāls forums "Režijas telpa" ir mūsdienu teātra procesa radoša laboratorija. Viens no galvenajiem festivāla notikumiem ir jauno režisoru laboratorija, kas pulcē jaunos režijas profesionāļus no dažādām Krievijas un Baltijas valstu izglītības iestādēm. Šogad festivāls ir pilnībā veltīts Baltijas valstu teātrim.

Līdzās Jaunā Rīgas teātra izrādei "Otello" šogad festivālā piedalās OKT teātra izrāde "Romeo un Džuljeta" no Lietuvas un "Pedagoģiska poēma" NO99 teātra izpildījumā no Igaunijas.

Jaunais Rīgas teātris šajā festivālā jau viesojās 2010.gadā ar režisora Alvja Hermaņa izrādi "Soņa", gūstot nedalītu skatītāju atzinību.

Oktobrī teātris piedalīsies arī Starptautiskā teātra festivālā Šveicē, demonstrējot izrādi "Soņa". FIT starptautiskais teātra festivāls notiek 21.reizi. Šis festivāls piedāvā izcilu mūsdienu pasaules teātra režisoru darbus un arī jauno mākslinieku pēdējos veikumus.

Šogad festivāla uzmanības centrā ir Eiropas Jauno teātra realitātes balvas ieguvējs Hermanis ar izrādi "Soņa", horeogrāfs, režisors, rakstnieks un vairāk nekā 20 gadus viens no nozīmīgākajiem mūsdienu skatuves māksliniekiem Jans Fabre ar izrādi "Drugs Kept Me Alive" un Emma Dante ar viņas "Jauno Derību" triloģijā "La Trilogia Degli Occhiali", kas stāsta par dzīvi uz robežas, skumjām, atsvešinātību.

Savukārt novembrī Jaunais Rīgas teātris ar izrādi "Garā dzīve" piedalīsies festivālā "Les Boreales", kas Francijā notiks no 15.novembra līdz 1.decembrim.

Ziemeļvalstu mākslas un literatūras festivāls "Les Boreales" dibināts 1992.gadā pēc Ērika Eidū un Lenas Kristensenas iniciatīvas sadarbībā ar OFNEC un Kaēnas Ziemeļvalstu studiju departamentu. Festivāls notiek katru gadu novembrī Normandijas reģionā, pārsvarā Kānā. Vienas vai divu nedēļu garumā interesenti aicināti baudīt izstādes, koncertus, filmas, dejas un teātra izrādes un tikties ar apmēram četrdesmit Ziemeļvalstu un franču autoriem, kuri piedalās debatēs, dialogos un lasījumos, literārās nedēļas nogales izrādēs vai tiekas ar interesentiem bibliotēkās, skolās un grāmatnīcās.

Šogad festivālā īpaši pagodināta tiks Zviedrija, kuru pārstāvēs tādi mākslinieki kā "Circus Cirkor", laikmetīgās dejas kompānija "Melo" un citi.

Jaunais Rīgas teātris šajā festivālā 2010.gadā piedalījās ar izrādi "Klusuma skaņas", bet 2011.gadā - ar izrādi "Soņa".

Viesizrādes Jaunajam Rīgas teātrim plānotas arī ziemā un pavasarī. Decembrī teātris ar izrādi "Latviešu mīlestība" dosies viesizrādēs uz Poliju, bet februārī ar izrādi "Klusuma skaņas" plānotas viesizrādes Francijā.

Maija beigās Jaunais Rīgas teātris piedalīsies Itālijā notiekošā festivālā "Vie Scena Contemporanea festival", demonstrējot izrādi "Oņegins. Komentāri".

Šo festivālu organizē "Emilia Romagna Teatro Fondazione", kas dibināts 2001.gadā un kura pamatdarbība ir aizvien jaunu izrāžu un spēles vietu meklējumi, apgūstot alternatīvas tradicionālajām Itālijas teātra ēkām. "Emilia Romagna Teatro Fondazione" producētās izrādes piedalījušās festivālos Amsterdamā, Aviņonā, Barselonā, Berlīnē, Briselē, Karakasā, Lēvenē, Madridē, Monreālā, Maskavā, Porto Allegrē, Sanpaulu un Cīrihē.

Jaunais Rīgas teātris šajā festivālā jau piedalījies ar trīs Hermaņa veidotām izrādēm - 2005.gadā ar izrādi "Tālāk", 2007.gadā ar izrādi "Soņa", bet 2011.gadā ar "Kapusvētki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!