Foto: LETA

Šogad "Spēlmaņu nakts" ceremonijā triumfējis režisors Elmārs Seņkovs un viņa iestudētā Raiņa luga "Pūt, vējiņi!" Latvijas Nacionālajā teātrī, saņemot gan "Spēlmaņu nakts" Grand Prix balvu, gan uzvaru kategorijā "Labākais režisors".

"Pūt, vējiņi!", kas pirmizrādi piedzīvoja 2018./2019. gada sezonas sākumā un bija viens no Latvijas simtgades programmas notikumiem, saņēmusi balvu arī kategorijā "Gada labākā lielās formas izrāde", tāpat to novērtējuši skatītāji ar pārliecinošu pārsvaru piešķirot tai uzvaru "Delfi" publikas simpātijas balsojumā.

Pie "Spēlmaņu nakts" balvas tikusi arī Lolita Cauka, kura par Ortas lomu godināta kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā", bet Jēkabs Reinis, kurš Seņkova iestudējumā "Pūt, vējiņi!" atveido Uldi, saņēmis balvu kā "Gada debija jeb Jaunais skatuves mākslinieks".

"Pūt, vējiņi!" saņēma balvas arī par labāko scenogrāfiju, ko veidojusi Monika Pormale, un labāko kustību mākslinieku darbu, ko veica Jānis Purviņš un Agate Bankava.

Kategorijā "Gada mazās formas izrāde" uzvarējis Viestura Roziņa iestudējums "Kliedzēji" Daugavpils teātrī, bet kā "Gada izrāde bērniem" godalgota Dž.Dž.Džilindžera veidotā "Polianna" Liepājas teātrī. Savukārt kategorijā "Gada izrāde pusaudžiem" laurus plūca Valtera Sīļa veidotā "Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada labākā aktiera titulu ieguvis Mārtiņš Meiers par titullomu Indras Rogas iestudētajā izrādē "Hamlets" Valmieras teātrī, bet Gada labākās aktrises godu saņēma Ilze Ķuzule-Skrastiņa par vairākām lomām Dailes teātrī - Solanža izrādē "Kalpones", Abigaila Viljamsa izrādē "Salemas raganas" un Lulū izrādē "Lulū". Savukārt kategorijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā" uzvarējis Vilis Daudziņš par virkni lomu Jaunajā Rīgas teātrī – Boss Finlijs izrādē "Jaunības putns ar saldo balsi", lomas izrādē "Latviešu laupītāji", lomas izrādē "Vēstures izpētes komisija".

Kā allaž tika pasniegtas arī publikas simpātijas balvas, kas tika noteiktas portāla "Delfi" balsojumā. Kā minēts, par skatītāju iemīļotāko izrādi tika nosaukta "Pūt, vējiņi!", kuras veidotāji saņēma īpašo tēlnieka Gata Erdmaņa veidoto "Delfi" balvu. Savukārt par gada iemīļotājiem aktieriem skatītāji bija izvēlējuši Andri Keišu (JRT) un Inesi Kučinsku (Liepājas teātris).

Kategorijā "Gada debija jeb Jaunais skatuves mākslinieks" līdzās Jēkabam Reinim balvu saņēma arī Klāvs Mellis par režijas darbiem Valmieras teātrī (Mārtins Īdens) un "Kvadrifrins" (Himna).

Šā gada "Spēlmaņu naktī" īpaši tika godināti Valmieras teātra aktieris Rihards Rudāks un Liepājas teātra aktieris Jānis Dreiblats, kuri saņēma balvas par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Tāpat žūrija bija lēmusi šogad piešķirt īpašu balvu Valmieras vasaras teātra festivālam – par radošu un novatorisku pieeju teātra integrēšanā Valmieras pilsētvidē

Jau ziņots, ka "Spēlmaņu nakts" notika 23. novembrī, Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā. Ceremoniju, kas notika Dailes teātrī, veidoja: Marija Bērziņa (režisore), Artūrs Dīcis (scenārija autors), Mārtiņš Vilkārsis (scenogrāfs), Oskars Pauliņš (gaismu mākslinieks), Artis Dzērve (video mākslinieks), Asnate Siliņa (producente).

Sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un laureātus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: Ieva Rodiņa, teātra kritiķe, zinātniece, teātra vietnes kroders.lv galvenā redaktore, žūrijas komisijas priekšsēdētāja; Maija Svarinska, teātra kritiķe un zinātniece; Normunds Akots, teātra kritiķis; Atis Rozentāls, teātra kritiķis, laikraksta "Diena" žurnālists; Uģis Segliņš, žurnālists un dramaturgs.

Teātra balvas „Spēlmaņu nakts" 2018./ 2019. gada sezonas laureāti:

Balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā:

Valmieras Drāmas teātra aktieris Rihards Rudāks;

Liepājas teātra aktieris Jānis Dreiblats.

Grand Prix

"Pūt, vējiņi!" – Latvijas Nacionālais teātris, režisors Elmārs Seņkovs

Nozīmīgākie iestudējumi

Gada lielās formas izrāde:

"Pūt, vējiņi!" – Latvijas Nacionālais teātris, režisors Elmārs Seņkovs

Gada mazās formas izrāde:

"Kliedzēji" – Daugavpils teātris, režisors Viesturs Roziņš

Gada izrāde bērniem:

"Polianna" – Liepājas teātris, režisors Dž. Dž. Džilindžers

Gada izrāde pusaudžiem:

"Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris" – Latvijas Nacionālais teātris, režisors Valters Sīlis

Labākie individuālie sniegumi

Gada režisors:

Elmārs Seņkovs – "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris)

Gada aktrise:

Ilze Ķuzule-Skrastiņa – Solanža izrādē "Kalpones", Abigaila Viljamsa izrādē "Salemas raganas", Lulū izrādē "Lulū" (Dailes teātris)

Gada aktieris:

Mārtiņš Meiers – Hamlets izrādē "Hamlets" (Valmieras Drāmas teātris)

Gada aktrise otrā plāna lomā:

Lolita Cauka – Orta izrādē "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris)

Gada aktieris otrā plāna lomā:

Vilis Daudziņš – Boss Finlijs izrādē "Jaunības putns ar saldo balsi", lomas izrādē "Latviešu laupītāji", lomas izrādē "Vēstures izpētes komisija" (Jaunais Rīgas teātris)

Gada debija vai jaunie skatuves mākslinieki:

Klāvs Mellis – režija izrādēm "Mārtins Īdens" (Valmieras Drāmas teātris), "Himna" (KVADRIFRONS)

Jēkabs Reinis – Uldis izrādē "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris)

Gada scenogrāfs vai leļļu mākslinieks:

Monika Pormale – scenogrāfija izrādei "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris)

Gada kostīmu vai grima mākslinieks:

Kristīne Pasternaka – kostīmi izrādēm "Mana skaistā lēdija" (M. Čehova Rīgas Krievu teātris), "Pajaci" (Latvijas Nacionālā opera un balets)

Gada gaismu mākslinieks:

Oskars Pauliņš – par darbu sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, Jaunajā Rīgas teātrī

Gada video mākslinieks:

Krišs Salmanis, Toms Zeļģis, Linda Ģībiete – "Ceļojums uz Ziemeļiem" (Latvijas Nacionālais teātris)

Gada kustību mākslinieks:

Jānis Purviņš, Agate Bankava – "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris)

Gada muzikālās partitūras autors:

Jēkabs Nīmanis – "Ceļojums uz Ziemeļiem" (Latvijas Nacionālais teātris), "Kliedzēji" (Daugavpils teātris)

Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs, izvirzīts kopā ar Laikmetīgo lugu autoru, scenāristu un dramaturgu apvienību):

Artūrs Dīcis – "Randiņš ar 50 gramiem balzama" ("Viņi melo labāk", Pannas teātris)

Žūrijas specbalva:

Valmieras Vasaras teātra festivālam – par radošu un novatorisku pieeju teātra integrēšanā Valmieras pilsētvidē

Portāla "Delfi" un LTDS rīkotais skatītāju simpātijas balsojums:

Gada izrāde – "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris)

Gada aktrise – Inese Kučinska (Bernarda Alba izrādē Albas nams, Liepājas teātris)

Gada aktieris – Andris Keišs (Vīlers izrādē Linda Vista, Jaunais Rīgas teātris)

Bērnu un jauniešu žūrijas specbalvas:

"Planēta Nr. 85", Dailes teātrī, režisors Dmitrijs Petrenko; izrāde bērniem;

"Pavasaris", teātra trupa "Kvadrifrons", režisore Alisja Goigelina (izrāde tapusi Valmieras vasaras teātra festivāla ietvaros); izrāde pusaudžiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!