Foto: DELFI

"Spēlmaņu nakts" balvas par mūža ieguldījumu teātra mākslā šogad 23. novembrī saņems Latvijas Nacionālā teātra aktrise Māra Zemdega un Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns, informēja Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāve Undīne Preisa.

Abus skatuves māksliniekus 30. oktobrī Latvijas Nacionālajā teātrī sveica Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Gaismiņa.

Gunārs Placēns 2017. gada 31. augustā nosvinēja apaļu 90 gadu jubileju un Dailes teātrī atsevišķos iestudējumos spēlē joprojām. Dailes teātrī strādājis jau kopš 1951. gada, kad absolvējis par LPSR Valsts Teātra institūtu.

Skatītāji Placēnu iemīļojuši kā dzīvespriecīgu un spilgtu lomu atveidotāju. No tām zināmākās – Doktors Vatsons (A. K. Doila "Šerloks Holmss", 1979), Sančo Pansa (M. de Servantesa "Dons Kihots", 1984), kā arī leģendārais krietnais kareivis Šveiks (J. Hašeka "Šveiks", 1961). Pēdējos gados Placēns iepriecinājis ar lomām Dailes teātra izrādēs "Ērtas dzīvošanas mirklīši", "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu", "Plikie un pusplikie", "Pirmā grēka līcis" un citās.

Tāpat Placēns var lepoties ar bagātīgu kino lomu klāstu – kopš kino debijas 1958. gadā ar lomu filmā "Latviešu strēlnieka stāsts" aktieris nofilmējies vairāk nekā 30 kinodarbos. Tāpat skatītāju mīlestību Placēns iemantojis ar humoristisku tipāžu atveidojumu televīzijas raidījumos "Hugo Diegs brauc uz Pampāļiem", "TV pirts" u.c., kā arī labestīgiem tēliem bērnu raidījumos.

Izdevniecība "Madris" 2006. gadā laida klajā Gunnāra Treimaņa grāmatu par Gunāru Placēnu "No Šveika līdz Viņa Majestātei ķeizaram Francim Jozefam".

Gunārs Placēns uzņemts 2011. gadā saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni, bet 2012. gadā uzņemts Teātra Zelta fondā, kā arī apbalvots ar Barikāžu medaļu, vairākiem Latvijas Republikas Goda rakstiem.

Māra Zemdega bijusi štata aktrise Valmieras teātrī un Latvijas Nacionālajā teātrī, bet šosezon spēlē izrādēs abos – Fēliksa Deiča iestudējumā "Augusta vaļi" Valmierā un Elmāra Seņkova"Meitenes" Nacionālajā teātrī.

Teātrī Māra Zemdega ienāca 1959. gadā un kopš tā laika nospēlējusi virkni lomu. Starp spilgtākajām minamas Patrīcija (Ē.M. Remarka "Trīs draugi"), Elīna (R. Blaumaņa "Skroderdienas Silmačos"), Erta (L. Stumbres "Sarkanmatainais kalps") un citas.

Par savu darbu Zemdega saņēmusi arī "Spēlmaņu nakts" nominācijas – 1999. gadā kategorijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" par Beātes-Branta kundzes-Minnas lomām iestudējumā "Rīts un vakars", kā arī 2011. gadā kategeorijā "Gada aktrise" par Mērijas Taironas lomu Jūdžina O'Nīla "Garās dienas ceļš uz nakti".

Māra Zemdega ir izcilā latviešu tēlnieka Kārļa Zemdegas meita.

Balvu par mūža ieguldījumu Placēnam un Zemdegai pasniegs "Spēlmaņu nakts" ceremonijā 23. novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!