Ceturtdien, 22. oktobrī, Dailes teātrī tika paziņoti Gada balvas Teātrī "Spēlmaņu nakts 2014/2015" balvas "Par mūža ieguldīju teātra mākslā" ieguvēji, kā arī atklāts ikgadējais Spēlmaņu nakts skatītāju balsojums un tam veltītā ekspozīcija Dailes teātrī, portālu "Delfi" informē Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāvji.

Jau 22. reizi tiks pasniegta Gada balva teātrī "Spēlmaņu nakts". 23. novembra vakarā uz Dailes teātra skatuves tiks godināti sezonas spilgtākie un veiksmīgākie individuālie sniegumi un Latvijas profesionālo teātru iestudējumi, kā arī pasniegta balva "Par mūža ieguldījumu teātra mākslā", ko šogad saņems Latvijas Nacionālā teātra aktieri Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs.

"Ģirts Jakovļevs ir kā brīnumsvecīte. Aktiera viegli ierosināmais temperaments un eksplozīvais artistiskums izpaužas visplašākajā amplitūdā - no straujas vīrišķības un romantiskas aizrautības līdz komiskai karikatūrai. Uldis (Raiņa "Pūt, vējiņi!"), Lorencačo (Alfrēda de Misē "Lorencačo") un Jagailis (Pētera Pētersona "Meteors") ir lomas, kuras, domājot par Ģirta Jakovļeva talanta šķautnēm, nāk prātā pirmās.

Ulda Dumpja atveidotajiem tēliem allaž piemīt personības spēks un viengabalainība. Nereti arī kāds dziļi aiz dvēseles oderes glabāts noslēpums, ko sev līdzi nes gan zudušās paaudzes vilšanās apzīmogotais Bekmanis (Volfganga Borherta "Tur laukā, aiz durvīm"), gan tālredzīgais Kangars (Raiņa "Uguns un nakts"), gan dzīves mākslinieks Lilioms (Ferenca Molnāra "Lilioms"). Un, protams, neatvairāmi pievilcīga ir Ulda Dumpja humora izjūta, bez kuras nebūtu varējis tapt ne aizdomu māktais Ābrams (Blaumaņa "Skroderdienas Silmačos"), ne kareivīgais kolhoza priekšsēdētājs Broņislavs Timrāns (Paula Putniņa "Ar būdu uz baznīcu")", tā abus māksliniekus raksturo Teātra zinātniece un kritiķe Valda Čakare.

Arī šogad, līdzās žūrijas vērtējumam, skatītāji ir aicināti izteikt savu viedokli, balsojot par gada labāko izrādi, labāko aktrisi un aktieri.

Balsojuma kastes būs pieejamas 11 teātros visā Latvijā - Latvijas Nacionālajā teātrī, Dailes teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Valmieras Drāmas teātrī, Liepājas teātrī, Daugavpils teātrī, Leļļu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā, Dirty Deal Teatro un Ģertrūdes ielas teātrī.

Elektroniski iespējams nobalsot "Spēlmaņu nakts" oficiālajā interneta vietnē spelmanunakts.lv, kā arī "Teātris.zip" (Latvijas sabiedrisko mediju portālā lsm.lv), savukārt Spēlmaņu nakts galvenais mediju partneris - portāls "Delfi" piedāvās prognožu spēli, kurā būs jāprognozē, kas šogad saņems "Spēlmaņu nakts" balvas, sacenšoties izrāžu kvalitātes pārzināšanā, intuīcijā un žūrijas gaumes uzminēšanā ar Andreju Žagaru.

Skatītāju balsojums noris ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu. "Teātris ļauj aizsniegt to, kas atrodas pāri mākoņiem un apvāršņa - mūsu sapņus. Tas dod iespēju atgriezties bērnībā vai izdzīvot kādu izsapņotu dzīves lomu, rast atbildes uz neskaitāmajiem jautājumiem vai paskatīties uz sevi no malas. Teātra māksla ļauj palikt aci pret aci ar skatuvi.

Gūstiet iedvesmu no teātra - iedvesmu būt labākiem, radīt jaunas idejas un īstenot tās darbos", aicina mecenāte Ināra Tetereva.

Arī šogad par labākās - "Gada izrādes" titulu cīnīsies visas izrādes, kas izvirzītas kategorijās: Gada lielās formas izrāde, Gada mazās formas izrāde, Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem un Gada sasniegums laikmetīgajā dejā. Arī skatītājiem ir iespēja izvēlēties starp visām 23 izrādēm savu favorītu.

Balsošana noslēgsies 20. novembrī plkst. 23.59, bet 21. novembrī tiks izlozētas 40 biļetes uz Latvijas teātru izrādēm. Savukārt tiem, kuri balsojuši www.spelmanunakts.lv un lsm.lv, būs iespēja laimēt ielūgumu divām personām uz "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremoniju Dailes teātrī, kur arī tiks paziņoti skatītāju balsojuma rezultāti un pasniegtas skatītāju simpātijas balvas.

Laikā no 1. līdz 22. novembrim Latvijas teātru skatītājiem tiek piedāvāta "Spēlmaņu nakts" labāko izrāžu skate, kas noslēgsies 23. novembrī ar starptautisku zinātniski pētniecisku konferenci "Traģiskais varonis 21. gadsimtā. Latvijas teātris. 2014/2015 gada sezona", kurā ar referātiem aicināti uzstāties gan pašmāju, gan ārzemju speciālisti.

2014./2015. gada Sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā - teātra kritiķes: Zane Radzobe, Ieva Rodiņa, Mārīte Gulbe, Undīne Adamaite un Maija Svarinska.

Nominācijā Gada labākā izrāde izvirzīti:

Gada lielās formas izrāde

1. "1984" Liepājas teātrī, režisore - Laura Groza-Ķibere;

2. "Cerību ezers" Jaunajā Rīgas teātrī, režisors - Vladislavs Nastavševs;

3. "Fro" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, režisors - Ruslans Kudašovs;

4. "Indulis un Ārija" Liepājas teātrī, režisors - Sergejs Zemļanskis;

5. "Raiņa sapņi" Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors - Kirils Serebreņņikovs.

Gada mazās formas izrāde:

1. "Antigone" Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors - Elmārs Seņkovs;

2. "Equus" Dailes teātrī, režisore - Laura Groza-Ķibere;

3. "Māceklis" Jaunajā Rīgas teātrī, režisors - Viesturs Meikšāns;

4. "Pie mums viss kārtībā" Daugavpils teātrī, režisore - Lucina Sosnovska;

5. "Prāts" Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors - Valters Sīlis;

6. "Visas viņas grāmatas" Dailes teātrī, režisors - Dmitrijs Petrenko.

Gada izrāde bērniem vai jauniešiem:

1. "Bezgalīgo stāstu stāsts" Liepājas teātrī, režisore - Lelde Kaupuža;

2. "Emīls un Berlīnes zēni" Latvijas Leļļu teātrī, režisors - Ģirts Šolis;

3. "Jokdara Bustera pasaule" Zirgu pastā, režisore - Zane Kreicberga;

4. "Leo - mazais lauva" Daugavpils teātrī, režisors - Oļegs Šapošņikovs;

5. "Neglītais pīlēns" Latvijas Leļļu teātrī, režisors - Dmitrijs Petrenko.

Gada sasniegums laikmetīgajā dejā:

1. "Atgriešanās", izrādes autore Elīna Gaitjukeviča, apvienība Dejas anatomija un muzikālā apvienība "Kaktiņš Stūrītis";

2. "Es jums saku: dziediet! " Liepājā, izrādes autore Olga Žitluhina;

3. "Korpuss", izrādes autores Elīna Lutce un Krista Dzudzilo;

4. "Mežonīgā triloģija", apvienība Dejas anatomija;

5. "Noķer mani", izrādes autore Kristīne Vismane;

6. Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums "Deja iziet pilsētā", Latvijas Jaunā teātra institūts.

Gada aktrise:

1. Baiba Broka - Aspazija izrādē "Aspazija. Personīgi", Matrjona izrādē "Tumsas vara" un loma izrādē "Divpadsmit krēsli" Jaunajā Rīgas teātrī;

2. Daiga Kažociņa - Vivjena Bēringa izrādē "Prāts" Latvijas Nacionālajā teātrī;

3. Guna Zariņa - Aņisja izrādē "Tumsas vara", Naģežda izrādē "Cerību ezers" un loma izrādē "Divpadsmit krēsli" Jaunajā Rīgas teātrī;

4. Ilze Ķuzule - Skrastiņa - Navāla izrādē "Ugunsgrēki" un Felicita izrādē "Bovarī kundze" Dailes teātrī;

5. Jekaterina Frolova - Fro izrādē "Fro" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī;

6. Maija Doveika - Antigone izrādē "Antigone" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada aktieris:

1. Andris Keišs - Ostaps Benders izrādē "Divpadsmit krēsli", Kalošins, Homutovs izrādē "Provinces anekdotes" un Viktors izrādē "Cerību ezers" Jaunajā Rīgas teātrī;

2. Artūrs Skrastiņš - Šarls Bovarī izrādē "Bovarī kundze" Dailes teātrī;

3. Dainis Grūbe - Alans Strengs izrādē "Equus" un Mihaels izrādē "Visas viņas grāmatas" Dailes teātrī;

4. Gundars Grasbergs - Kreons izrādē "Antigone" Latvijas Nacionālajā teātrī;

5. Juris Žagars - Pāvels Fjodorovičs Protasovs izrādē "Saules bērni" un Frenks Strengs izrādē "Equus" Dailes teātrī;

6. Lauris Subatnieks - Mārtins Daiserts izrādē "Equus" Dailes teātrī.

Kā jau katru gadu, arī šogad "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremonija norisināsies Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā - 23. novembrī, un tā tiks translēta LTV 1 un Latvijas radio 1 tiešraidē no Dailes teātra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!