Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar īpašu svētku programmu Starptautiskais Baltijas baleta festivāls "No klasikas līdz avangardam" aprīlī svinēs 20. gadadienu. Apaļās jubilejas gadu festivāls atzīmēs ar vērienīgiem pasākumiem, piedāvājot gan laikmetīgā baleta izrādes, gan mūzikas koncertus, gan kino.

Festivāla organizatori stāsta, ka, lai bagātinātu Latvijas kultūras dzīvi un parādītu iedzīvotājiem profesionālu pasaules mēroga dejotāju, horeogrāfu un baleta trupu mākslas izrādes un performances, jau 20 gadus uz festivālu dažādās Latvijas pilsētās aicina Latvijas Nacionālās operas (LNO) eksprimabalerīna Lita Beiris. Šogad Starptautiskais Baltijas baleta festivāls norisināsies no 30.marta līdz 30.aprīlim.

Lita Beiris, Starptautiskā Baleta festivāla organizatore: "Festivāla lielākais izaicinājums un vienlaikus arī misija ir, apvienojot klasiku un avangardu, parādīt jaunāko un nebijušo pasaules dejas mākslā. Festivāls ir unikāla iespēja vienuviet redzēt dažādus dejas stilus.

Piemēram, kā mijiedarbojas hip - hop, spāņu deja, laikmetīgā deja un absolūtā klasika. Mērķis gan nav šokēt cilvēkus. Gribam parādīt, cik tālu dejas pasaule savos eksperimentos un fantāzijās ir aizgājusi, un kā dažādi dejas stili saplūst vienā mākslas darbā.

Lai parādītu baletu kā vienojošu spēku, kas nepazīst ne ģeogrāfiskās, ne etniskās, ne kultūru robežas, šogad festivāla vadmotīvs ir Balets nepazīst robežas."

Viens no festivāla gaidītākajiem notikumiem ir plaši atzītās ASV laikmetīgā baleta trupas "Complexions Contemporary ballet" uzstāšanās. Amerikāņu baleta zvaigznes demonstrē spilgtu baletu, kas no klasiskā baleta atšķiras it visā.

Organizatori vēsta, ka festivāla ietvaros skatītājus priecēs arī slavenā Bavārijas Valsts baleta junioru trupa, kura savā pastāvēšanas laikā ir izdejojusi gan klasiskās, gan avangardiskās horeogrāfijas. Savukārt Igaunijas dejas teātris "SA TEATER VANEMUINE" pārsteigs ar divām baleta izrādēm - jutekliski ironisko "La Dolce Vita" un "Getsbijs", kura horeogrāfija ieved 20.gs. divdesmito gadu "Amerikāņu sapņa" spožajā pasaulē.

Dejas izrādes un koncertus festivāla laikā papildinās kino dienas, kuru ietvaros tiks demonstrētas filmas, pārstāvot Norvēģiju, Nīderlandi, Franciju un Spāniju.

Festivāls norisināsies Rīgā, Rēzeknē, Preiļos, Valmierā un Ventspilī. Galā koncerts - 14.aprīlī Latvijas Nacionālajā operā. Tajā uzstāsies baleta zvaigznes no Francijas, Krievijas, Ukrainas, Ķīnas, Vācijas, Lietuvas, Latvijas un Somijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!