Foto: DELFI

Šā gada 4.jūlijā plkst.21 Stūra mājas pagalmā tiks demonstrēta izrāde "Laiks kravāt mantas" ("Time to Pack"). Izrāde ir vēstījums par ģimenes likteņiem, caur kuriem atklājas viena no 20. gadsimta šausminošākajām humānajām katastrofām – holokausts, norāda izrādes veidotāji.

"Izrādes dialogs ir divu sieviešu – mātes un meitas – saruna pāri kara plosītajai Eiropai; sākumā telefoniska, vēlāk – sarunbiedrei veltītos dienasgrāmatas ierakstos vai vien domās paustās frāzēs.

Iestudējumā šais lomās – ievērojamās franču teātra un kino aktrises Žudita Magra un Valentīna Varela. Kā trešā šai intīmajā dialogā ielaužas Avīžnieka – distancētā vēstures hronista – balss (Juris Kalniņš).

Neizbēgamās un nepielūdzamās traģēdijas pāraugšana no priekšnojautām šokējošā īstenībā veido sižeta dramatisko kāpinājumu. Un, gluži kā dzīvē, arī lugā traģisms caurauž kolorītu intonāciju paleti, kurā ir gan dažādu tautu klasiķu citāti, gan ebreju pasakas un ēdienu receptes, gan klezmera mūzikas vitalitāte," tematiku ieskicē izrādes veidotāji.

A.Landauas-Brižatovas un E. Robēra-Espaljē lugas pamatā ir sociālpsiholoģes un rakstnieces Landauas-Brižatovas grāmata Tombes lointaines ("Tālie kapi"; Parīze, 2009). Režija - Izabella Starkjē. Iestudējumā piedalās: Broša Jankeloviča – Židita Magra, Blūma Jankeloviča-Landaua – Valentīna Varela, Avīžnieks – Juris Kalniņš; vijolnieks Eriks Slabiaks un ansamblis "Les Yeux Noirs".

Izrāde angļu un franču valodās ar subtitriem latviešu valodā.

Biļetes uz izrādēm nopērkamas "Biļešu serviss" tirdzniecības vietās un Stūra mājas kasē. Biļetes cena 10 eiro, studentiem, skolēniem un pensionāriem – 5 eiro.

Izrāde notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projekta "Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014" pasākumu programmas ietvaros. Stūra mājas ekspozīcija būs atvērta līdz 19.oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā.

Stūra mājas augšējos stāvos skatāmas piecas vērienīgas izstādes, kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē – "Draudzības (re)konstrukcija", "Latvieša koferis", "Par spīti visam", "10 lietu stāsti par cilvēku un varu" un "Liktens lietu muzejs". Stūra mājas ekspozīcija tapusi nodibinājumam Rīga 2014 sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju, biedrību "Mākslas telpa", Latvijas Trimdas muzeju, Latvijas Naivās mākslas muzeju, kultūras un mākslas biedrību "NOASS", Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un SIA "Kinolats".

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!