Foto: Oskars Upenieks

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā otrdien, 17. maijā, plkst. 17.30 notiks Latvijā vienīgā etīžu teātra "Nerten" izrāde "Neviens audekls nepaliks tukšs", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Šis ir jau trešais gads, kad etīžu teātris "Nerten" sadarbībā ar Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeju iestudē ekscentriskā mākslinieka Romana Sutas (1896–1944) dzīvei un darbiem veltītu izrādi. Taču šoreiz izvēlētā tēma ir plašāka nekā parasti – priekšnesumā tiks aplūkota ne tikai Romana Sutas, bet arī viņa drauga un līdzgaitnieka gleznotāja, biedrības "Zaļā vārna" organizētāja un priekšsēdētāja, žurnāla "Zaļā vārna" redaktora Jāņa Plases (1892–1929) daiļrade un ikdienas gaitas.

Abu mākslinieku radošie meklējumi mijas ar 20. gadsimta 20. gadu Rīgas dekadenci, bet galvaspilsētas dzīve valdzina ar savu nemierīgo, brīžiem absurdo šarmu. Izrāde ir daļēji balstīta uz vēsturiskiem notikumiem un personāžiem, taču vēstures nedokumentētie brīži ir atvēlēti izrādes autoru – Toma Treiberga un Svena Kuzmina – iztēlei.

Par iedvesmas avotu iestudējumam "Neviens audekls nepaliks tukšs" kalpojusi šobrīd Sutas un Beļcovas muzejā apskatāmā izstāde "Romans Suta un Jānis Plase – "Zaļās vārnas" zīmē", kas ir veltīta izcilā latviešu mākslinieka, spilgta klasiskā modernisma pārstāvja Romana Sutas 120. jubilejai. Ekspozīcija izceļ būtisku posmu meistara biogrāfijā, proti, viņa tikšanos, sadarbību un draudzību ar mūsdienās publikai mazāk zināmo talantīgo un neordināro mākslinieku Jāni Plasi.
1925. gadā Jāņa Plases un viņa domubiedru dibinātā biedrība "Zaļā vārna" apvienoja dažādas radošās personības – māksliniekus, literātus, mūziķus, aktierus un dejotājus. Biedrība rīkoja izstādes, izdeva savu žurnālu, bet dienas vēlākās daļas mēdza pavadīt "jampampos". Pasākumi ar īpatnējo nosaukumu bija vakari, kad dzejnieki lasīja dzeju, mūziķi spēlēja dziesmas, kuru pavadījumā dziedāja solisti. Tajos prieks mijās ar bohēmu, jo "jampamps norit zem Dionīsa un Apollona zvaigznēm".

Romans Suta un Jānis Plase pirmo reizi satikās 1925. gadā Jelgavā "Zaļās vārnas" rīkotajā izstādē. Jau nākamajā, 1926. gadā, sākās Jāņa Plases un Romana Sutas radošā sadarbība – Plase asistēja Sutam itāliešu dramaturga Karlo Goci (Carlo Gozzi, 1720–1806) lugas "Princese Turandota" scenogrāfijas izgatavošanā Jelgavas strādnieku teātrī. Turpmākos gadus mākslinieki bija labi draugi un neilgu laiku arī kaimiņi. Plasem piemītošais nemierīgais radošais gars, neatslābstošā interese par mākslu, neizsīkstošais optimisms un entuziasms, atsaucība un lieliska humora izjūta laikam bija tie faktori, kas vienoja Jāni Plasi ar Romanu Sutu un bija viņu draudzības pamats.

Etīžu teātra "Nerten" sastāvā ir divi dalībnieki – Toms Treibergs un Svens Kuzmins. Kopš savas dibināšanas 2004. gadā teātris piedalījies daudzos pasākumos – festivālos, grāmatu atvēršanās, izstādēs utt. Lai gan pastāvēšanas laikā etīžu teātris ir piedzīvojis dažādas pārmaiņas, tomēr joprojām mākslinieki darbojas divatā – gan kā dramaturgi, gan režisori, gan aktieri. Izrādes sastāv no īsām etīdēm jeb skečiem, kas ir iepriekš iestudēti. Etīdes var tikt uztvertas kā smieklīgas un humora pilnas, taču bieži tajās tiek aplūkotas arī filozofiskas problēmas, iedvesmu smeļoties no Antona Čehova, Venedikta Jerofejeva, Sērena Kirkegora un citu autoru darbiem.

Biļešu cenas: pieaugušajiem – 3 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1,50 eiro. Pirms priekšnesuma būs iespējams iepazīties ar muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi "Romans Suta un Jānis Plase – "Zaļās vārnas" zīmē".

Vietu skaits ierobežots, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. (67 288800)
Izstāde būs atvērta līdz 1. oktobrim. Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs atrodas Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!