Tāpēc, ka izrāde izpelnījusies gandrīz viennozīmīgu oficiālās kritikas mīluļa statusu. Tāpēc arī es daļēji atkārtošos.

Tāpēc, ka izrāde "Stāsts par Kasparu Hauzeru" kā eksistenciālās vientulības vēstījums par Nirnbergas pilsētas atradeni Kasparu Hauzeru, ir stāsts par cilvēka citādību un tās konfrontāciju ar sabiedrību, un ir režisora Alvja Hermaņa viens no konceptuālākajiem darbiem.

Tāpēc, ka šim vēstījumam piemīt absolūti profesionālas detaļās izslīpēts režijas rokraksts. Tāpēc, ka izrādes formā un estētikā ir jūtams režisora stratēģiskais skatījums, un atmosfēras izjūta - nostādot sevi un savu teātri citādo, hauzeru, nesaprasto un neērto pozīcijās, situācijā, kāda pašreiz eksistē sabiedrības un varas nesēju attieksmē pret kultūru.

Tāpēc, ka izrāde ir sarežģīts, poētiski smalks, emocionāli iedarbīgs un rafinēts darbs. Ar lakonisko, vibrējoša klusuma un tumsas piepildīto skatuves telpu režisors būvē atmosfēru, kas atpazīstama kā a la Hermanis, izmantojot jau atpazīstamo savu formas ieroču arsenālu. Tas ir tāpat, kā pirmajās sekundēs atpazīt filmu, ko veidojis kino režisors Deivids Linčs - pēc tumsas kadru un drūmas mūzikas saspēles, sarkanās istabas, dejojošiem un smaidīgiem punduriem, obligātās blondīnes… Režisoram Alvim Hermanim pēdējā laikā uz skatuves ir kāds dzīvnieks, punduris un pavisam noteikti aktieri – lelles, marionetes viņa rokās, kas ļaujas idejas spēlei.

Tāpēc, ka "Stāsts par Kasparu Hauzeru" patiešām ir mākslas darbs latviešu teātra kopainā, kad, liekas, grāmatnīcas plauktā starp krāsainām lubenēm esi ieraudzījis kādu filozofijas grāmatu.

Tāpēc, ka šajā izrādē ir atraktīvi, profesionāli teicami veikti aktierdarbi ar īpašu atbildības sajūtu pret izrādi kā nozīmīgu vēstījumu skatītājiem. Titullomā ir Jaunā Rīgas teātra savdabīgākais, ne gluži slavenākais, bet vienmēr pamanītais un ievērotais aktieris Māris Liniņš. Aktieris ar skumjajām acīm ir perfekts savā dabiskumā. M.Liniņš niansēti izjūt Hauzera lomas psiholoģisko masku un spēcīgi pārraida to uz skatītāju zāli.

Varētu vēl piebilst, ka "Stāsts par Kasparu Hauzeru" ir obligāti apmeklējams pirmo un pēdējo reizi, varākkārt, ja/tāpēc, ka gribat izjust pasaulīgas skumjas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!