Foto: DELFI

Lai gan Starptautiskā Teātra diena – 27. marts – šogad Latvijas teātros tika aizvadīta salīdzinoši klusi, izmantojot Lieldienu brīvdienas atpūtai, pēc svētkiem neizpaliek ikgadējā tradīcija – piešķirtas īpašās Teātra dienas balvas, ko šogad saņēmuši aktieri Maija Doveika un Juris Žagars, kā arī dejas pedagoģe Palmīra Dzērve (Ziediņa) un runas pedagoģe Aina Matīsa.

Balvu pasniegšana norisinājās 30. martā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, klāt esot ikgadējiem vadītajiem, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja direktoram Jānim Siliņam un Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) priekšsēdētājai, aktrisei Daigai Šiliņai.

Atgādinām, ka balvu kandidātus iesniedz Latvijas profesionālie teātri, bet balvu laureātus nosaka biedrības LTDS valde aizklātā balsojumā.

Nacionālā teātra aktrise Maija Doveika saņēma Lilitas Bērziņas vārdā nosaukto balvu, savukārt Dailes teātra aktieris Juris Žagars godināts ar Harija Liepiņa balvu. Helēnas Tangijevas Birznieces balvu baleta mākslā saņēmusi klasiskās un vēsturiskās dejas pedagoģe Palmīra Dzērve (Ziediņa).

Pēc vairāku gadu pārtraukuma arī atjaunota aktiera, režisora, pedagoga un skatuves mākslas teorētiķa Jēkaba Dubura balva un tā tiks piešķirta skatuves runas un aktieru meistarības pedagoģei Ainai Matīsai.

Visi laureāti saņēmuši mākslinieka Māra Šustiņa veidotas goda zīmes – ordeņus.

Teātra dienas balvas tiek pasniegtas jau kopš 1986. gada, kad Eduarda Smiļģa balvu saņēma Eduards Pāvuls, Harijs Liepiņš un Artūrs Dimiters. 1987. gadā pirmo reizi tika pasniegta Lilitas Bērziņas balva aktrisei par izciliem sasniegumiem teātra mākslā un to saņēma Vija Artmane un Astrīda Kairiša. 1996. gadā par izciliem sasniegumiem baleta mākslā Lita Beiris saņēma Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu, savukārt 2005. gadā tika iedibināta tradīcija pasniegt Harija Liepiņa balvu aktierim par izcilu, spilgtu aktierdarbu iepriekšējo sezonu laikā un to saņēma Ivars Puga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!