Foto: undefined

Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejs sadarbībā ar Čehijas Republikas vēstniecību un Čehijas Nacionālo muzeju 2017. gada 9. novembrī atklās scenogrāfa, arhitekta un gleznotāja Johana Brēma (Joan Brehms) izstādi, kurā fotogrāfijās, skicēs un maketos būs redzams viņa veikums skatuves mākslā 20. gadsimtā Latvijā, Polijā un Čehijā, portālu “Delfi” informē muzeja pārstāvji.

Johans Brēms (1907-1995) ir dzimis un beidzis ģimnāziju Liepājā, mākslu studējis Jēnā un Erfurtē, veidojis dekorācijas Vācu teātrī Rīgā, bet no trīsdesmito gadu sākuma pastāvīgi strādāja Polijā (Vroclava, Bržega, Bidgošča, Gdaņska). Pēc Otrā pasaules kara no 1945. gada līdz 1979. gadam bija Dienvidčehijas teātra Čehu Budejovicē scenogrāfijas nodaļas vadītājs un aktīvi darbojās kā teātra arhitekts.

J. Brēms tiecās pēc skatītāju zāles un skatuves apvienošanas vienā telpā, ko nesada proscēnijs un telpa kļūst par kinētiski mainīgu objektu. 1979. gadā viņš ieguva patentu polidimensionālai teātra iekārtai dabā. Divdesmitā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā arī Teātra muzeja krājumā nonāca atsevišķi Johana Brēma meti un skices, kuras līdz ar Čehijas Nacionāla muzeja maketiem un fotogrāfijām skatītāji varēs palūkot līdz 2018. gada 7. janvārim.

Papildināta ir arī izstāde "Scenogrāfija. A-Z". Līdzās jau eksponētajiem Andra Freiberga, Artūra Cimmermaņa, Arvīda Spertāla un citu scenogrāfu maketiem un metiem skatītāji varēs ieraudzīt Ilmāra Blumberga (1943 – 2016) metus H. Ibsena " Pērts Gints" 1979. gada iestudējumam Jaunatnes teātrī, bet Smiļģa dārzā apmeklētājus sagaidīs viņa veidotie tēli "Gudrība" un "Daba", kas ir tikai maza daļa no viņa scenogrāfijas J. A. Mocarta "Burvju flautas" iestudējuma Nacionālajā Operā 2011. gadā. Pirmo reizi tiks izstādīti arī Augusta Annusa (1893 – 1984) meti Aspazijas "Madlienas baznīcas torņa cēlējs" iestudējumam (1927) Liepājas Jaunajā teātrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!