Foto: Publicitātes foto
Eduarda Smiļģa Teātra muzejā janvārī būs aplūkojamas divas vizuālajai mākslai teātri veltītas izstādes. Abas veltītas izciliem scenogrāfiem – Jānim Kugam un Gunāram Zemgalam.

Scenogrāfa Jāņa Kugas 140. jubilejai veltīta izstāde "Jānis Kuga. Pirmais." piedāvā apmeklētājiem aplūkot pirmā latviešu profesionālā scenogrāfa Jāņa Kugas (1878-1969) metus Nacionālā teātra izrādēm, kas tapušas divdesmitā gadsimta divdesmitajos gados: Raiņa "Spēlēju, dancoju", Annas Brigaderes "Sprīdītis", "Lolitas brīnumputns" un "Maija un Paija".

Izstādi papildina arī apjomīgais galds, ko Jānis Kuga izmantoja Latvijas valsts proklamēšanas aktā 1918. gada 18. novembrī, noformējot nozīmīgā pasākuma skatuvi Rīgas II pilsētas teātrī.

Izstādes mākslinieks – Ivars Noviks. Izstāde apskatāma līdz 26. janvārim.

Izstādē "GUNĀRS ZEMGALS 2:3" skatāmi ilggadējā Nacionālā teātra scenogrāfa Gunāra Zemgala (1934-2018) radītie izrāžu plakāti.

20. gadsimta 70. un 80. gadi ir Latvijas plakāta mākslas spilgtākie gadi, kuros plakāts ir ne tikai informatīvs līdzeklis, bet arī pašvērtīgs mākslas darbs ar sevišķi izkoptu māksliniecisko un grafiskā dizaina formu. Gunārs Zemgals līdzās Jurim Dimiteram, Ilmāram Blumbergam bija viens no spilgtākajiem izrāžu plakātu māksliniekiem.

Izrādes plakāta veidošana ir tā darba daļa, kurā mākslinieks var darboties visbrīvāk, sadarbība ar citiem izrādes radītājiem tajā nav primāra, atšķirībā no darba pie izrādes scenogrāfijas radīšanas. Gunāra Zemgala radītie plakāti ir kodolīgi, asprātīgi un tieši.

Izstādes mākslinieks – Andris Kaļiņins. Izstāde apskatāma līdz 2. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!