Foto: Alise Romeiko
Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, Smiļģa ielā 37, Rīgā, 1. martā būs skatāma horeogrāfes Olgas Žitluhinas un dejotāju veidotā poētiskās dejas traģēdija "Viens un Divi", kas tapusi iedvesmojoties no Raiņa un Aspazijas mīlestības vēstulēm, portālu "Delfi" informē izrādes veidotāji.

Izrāde uzdod jautājumus par mīlestības eksplozīvo dabu, tās spēju vienlaikus satuvināt cilvēkus un radīt dziļu vientulību.

Kopš poētiskās dejas traģēdijas "Viens un Divi" pirmizrādes pagājuši jau gandrīz pieci gadi. Izrāde viesojusies daudzās vietās gan Latvijā, gan ārzemēs – Jasmuižā un Somijā, Indrā un Liepājā, Dunavā un Ķīnā, Carnikavā un Maķedonijā. Pagājušā gada oktobrī tā pārstāvēja Latviju Baltijas dejai veltītā festivālā "IndepenDANCE", Zviedrijā, Gēteborgā.

"Neraugoties uz salīdzinoši ilgo izrādīšanas vēsturi, izrāde joprojām saglabājusi svaigumu, tā mainās līdzi jaunajiem, bet šo gadu laikā jau atpazīstamību ieguvušajiem dejotājiem un horeogrāfiem Annai Novikovai, Agatei Bankavai, Evai Kronbergai, Jānim Putniņam, Ivaram Broničam un Rūdolfam Gediņam. Līdz ar to izrāde būs interesanta ne tikai skatītājiem, kas to apmeklēs pirmo reizi, bet arī tiem, kas nāks atkārtoti," raksta izrādes veidotāji.

Laikmetīgās dejas izrāde ar apakšvirsrakstu "Aspazijas un Raiņa mīlestības vēstules – profesors Gunārs Bībers – horeogrāfi" tapusi, izmantojot daudzveidīgu kultūrvēsturisko materiālu bāzi. Pirmkārt, iedvesma smelta Raiņa un Aspazijas sarakstē, kuru par unikālu atzinusi UNESCO programma "Pasaules atmiņa", iekļaujot to Latvijas nacionālajā reģistrā. Otrkārt, izrādes iedvesmas avots ir Gunārs Bībers – Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, goda doktors un izcila personība, kuras interešu lokā būtisku vietu ieņem arī Aspazijas un Raiņa darbi un personības. Izrādē citēta Olgas Žitluhinas Dejas kompānijas izrāde "Velosipēds" (2007). Tajā tika izmantota Raiņa pirmā lugā "Pusideālists" un pētīta ideālisma tēma, kurai ir būtiska nozīme arī turpmākajā horeogrāfes daiļradē.
Iestudējumā skan grupas "Dzelzs vilks" dalībnieku Kaspara Tobja un Jura Kaukuļa mūzika.

Radošajā komandā darbojās arī gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un dramatizējuma autors Jānis Siliņš. Izpildproducente – Baiba Ozoliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!