Foto: Publicitātes attēli

Teātra trupas "Kvadrifrons" 2021./2021. gada sezonas atklāšanas pasākums notiks 4. septembrī, Āgenskalna tirgū, mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” ietvaros. Vienlaikus tā būs trupas starpdisciplinārā projekta “Nauda lido, nauda deg” atklāšana. Šajā projektā centrālais fokuss ir nauda un tās tērēšanas paradumi dažādos sociālos, politiskos un ģeogrāfiskos kontekstos.

Savas darbības ceturto sezonu trupa uzsāks ar jauno režisoru diplomdarbu izrāžu skati “Pirmā reize”. Tajā iekļautas četras izrādes, kas tapušas, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režijas programmu un veidotas šajā pavasarī sadarbībā ar "Kvadrifronu". Izrāžu tapšana atbalstīta kolektīvā ieguldījumu platformā "Projektu Banka".

9. septembrī publisko pirmizrādi piedzīvos Andra Zeļonkas izrāde “Vecākošanās”, kas veidota pēc Justas Terteļa (Justas Tertelis) lugas “Adults Only” motīviem. Darba centrālā tēma ir pārmaiņas, kas notiek ar cilvēku, kad tā dzīvē ienāk bērns.

15. septembrī pirmizrāde Jurģa Lūša darbam “Zelta zirgs”, kurā vairāki jaunie režisori izspēlē un komentē Raiņa lugu tieši tā, kā to saprot vai nesaprot.

24. septembrī ceļu pie skatītājiem uzsāks Ulda Sniķera iestudējums “Daudz laimes, Pauli”. Paulis ir puisis, kuru trīsdesmitās dzimšanas dienas priekšvakarā arvien spēcīgāk nomāc irracionālas skumjas. Varbūt tās ir skumjas par nesasniegto, nepagūto un aizgājušo, bet Paulis par to nevēlas runāt.

1. oktobrī savus skatītājus satiks Sabīnes Alises Ozoliņas izrāde “Dabiskais romāns”, kuras pamatā ir Georgija Gospodinova romāns ar tādu pašu nosaukumu. Šodienas ne pārāk varonīgais varonis, kuram trīsdesmit gadu vecumā pavisam negribas sākt dzīvi no sākuma, ikdienā mēģina paslēpties un izbēgt no patiesības par sevi.

6. oktobrī pirmizrāde vēsturiskam notikumam trīs daļās “NĒMIZ PǞL!” (lībiešu valodā - uz redzēšanos), kurā atspoguļojas kādas lībiešu dzimtas vēsture no tās pirmsākumiem, līdz mūsdienām. Tajā vēsturiski dokumentāli materiāli, lībiešu pēcteču balsis, horeogrāfiskas emocijas, dokumentāli videomateriāli un čella skanējums satiekas vienā telpā, lai veidotu liecību par pagājušo, esošo un iespējamo topošo.

“Šis performatīvais notikums ir intīms un tai pat laikā subjektīvs skatījums uz lībiešu tautas likteni. Tajā savijas dažādi iespaidi, kas gūti ekspedīcijās uz lībiešu krastu, intervijās ar lībiešu krasta iedzīvotājiem, lībiešu pēctečiem un pētniekiem, kā arī iespaidi, kas radušies, iepazīstoties ar man iepriekš nezināmiem vēsturiskajiem materiāliem,” stāsta izrādes režisors un dramaturgs R. Boters.

Izrādē piedalās - aktieri Jānis Kronis un Klāvs Mellis, horeogrāfs Rūdolfs Gediņš, scenogrāfs Uģis Bērziņš, gaismu mākslinieks Kārlis Staņa, videomākslinieks Āris Matesovičs un komponists Kārlis Tone.

23. oktobrī Rīgas pirmizrāde iestudējumam bērniem - tikšanās ar šausmīgiem elementiem “BŽS”. Šis režisora Reiņa Botera darbs tapis “Valmieras vasaras teātra festivāls 2019” ietvaros un pielāgots izrādīšanai pašreizējā trupas mājvietā Zeļļu ielā. Šķietami parastā vietā uz nelegālu satikšanos aicina slepenas militārās struktūrvienības pētnieki.

Tikšanās dalībniekiem tiks nodota neizpaužama informācija, kura līdz šim tikusi slēpta. Ceļtrīc’, sirdskāpjpamut’, pillbiks’ un dūšpapēžos ir tikai daži no fenomeniem, ar kuru novērošanu un izskaušanu nodarbojas šie pētnieki. Tāpat klātesošie būs liecinieki dažādos arhīvos līdz šim slēptu video materiālu atslepenošanai. Izrādē piedalās aktieri Reinis Boters, Āris Matesovičs un Uldis Sniķers.

Oktobrī būs iespējams noskatīties arī divus līdz šim ļoti maz izrādītus režisora Klāva Meļļa iestudējumus.

Izrāde “Ciešamā kārta” tapusi pagājušā gada rudenī tieši pirms ierobežojumu dēļ izrādes rādīt skatītājiem kļuva neiespējams. Kāda bērnudārza audzēkņu vecāki, kādas pamatskolas skolotāji, kādas vidusskolas skolēnu padomes biedri un kādas augstskolas Satversmes sapulces orgāna locekļi tiekas četrās mokošās sanākšanās.

Izrāde “Fake News!” - viegls un izklaidējošs gabals par šodien tik aktuālo tematu - viltusziņām. Darbs pirmizrādi piedzīvojis 2019. gada rudenī un nominēts Spēlmaņu nakts balvai vairākās kateogrijās, taču pandēmijas dēļ līdz šim izrādīts vien dažas reizes.

Līdz pat augusta beigām visiem interesentiem jebkurā diennakts laikā bez maksas pieejama staigājamā klausāmizrāde “Rīgas ļerpatas hronika” - veltījums mūsu galvaspilsētai, kurā cieši savijas dažādas teikas un nostāsti par Rīgas izcelšanos un potenciālo bojāeju. Izrādes sākuma punkts - Torņu iela 1, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles “Arsenāls” galvenā ieeja.

Izsludinātās "Kvadrifrona" izrādes (izņemot “B_Ž_S” un “Rīgas ļerpatas hronika”) iespējams apmeklēt tikai vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušajām personām, uzrādot derīgu ieejas biļeti, kā arī Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu - pasi vai ID karti.
Izrāde “Rīgas ļerpatas hronika” pieejama visiem interesentiem, savukārt iestudējumu “B_Ž_S” iespējams apmeklēt vakcinētajiem, pārslimojušajiem un testētajiem skatītājiem, kā arī bērniem līdz 12 gadu vecumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!