Foto: Kristaps Kalns

Šā gada 8. aprīlī apaļu 80. gadu jubileju būtu svinējusi teātra un kino aktrise Astrīda Kairiša (1941-2021). Viņa apaļo jubileju nesagaidīja, aizejot mūžībā šā gada sākumā.

1941. gadā Rīgā dzimusī aktrise pēc Dailes teātra III studijas beigšanas 1962. gadā sāka strādāt Liepājas teātrī, kur pārliecinoši sevi pieteica ar Madaras lomu Rūdolfa Blaumaņa lugas "Salna pavasarī" iestudējumā u.c. lomām. Kopš 1968. gada Astrīda Kairiša ir viena no izcilākajām Nacionālā teātra aktrisēm, kura ir spoži atveidojusi daudzas lomas – Zani lugā "Pūt, vējiņi!", Antoniju "Skroderdienās Silmačos", Isabellu iesudējumā "Spānijas Isabella", Spīdolu lugā "Uguns un naktīs u.c.

Debitējot ar Lienītes – māsas Annas lomu 1961. gada spēlfilmā "Pieviltie", Astrīda Kairiša ir atveidojusi arī daudzas spilgtas kinolomas – Ievu "Tauriņdejā", Zani spēlfilmā "Pūt, vējiņi!", Lauru "Ezera sonātē", Justīni filmā "Trīs minūšu lidojums" u.c.

Pieminot aktrisi, Nacionālā Kino centra (NKC) portālā "filmas.lv" atjaunotā kvalitātē skatāma īpaša filmu kolekcija – sešas spēlfilmas, kurās redzama Astrīda Kairiša. Kolekcijā iekļauta arī viena no viņas kinomūža skaistākajām, nopietnākajām un populārākajām lomām – pirms 40 gadiem spēlētā skolotāja Laura režisoru Vara Braslas un Gunāra Cilinska filmā "Ezera sonāte" (1976).

"Aktrise ar noslēpumu ir viens no atslēgas vārdiem, domājot par Astrīdu Kairišu, un rakstīt par viņu nozīmē šim noslēpumam pieskarties, bet – neatminēt. Pirmkārt, nevar, nav iespējams, otrkārt – vai vajag?" tā par Kairišu grāmatā "100 izcili Latvijas aktieri" raksta teātra zinātniece un Nacionālā teātra Literārās nodaļas vadītāja Ieva Struka.

"Otrs atslēgas vārds noteikti būs personības šarms. Dzīves gudrība, cieņa pret cilvēka individualitāti un netipiska prasme ieklausīties otra domās un pārdzīvojumos, vai tas būtu uz skatuves vai dzīvē, kā arī laba humora izjūta. Ap viņu darbojās izteikts centrtieces spēks, pievelkot ne tikai skatītāju vai kritikas uzmanību, bet arī kolēģus. Trešais – Dieva un vecāku dāvāti ārējie dotumi – slaids augums, lielas izteiksmīgas acis, harmoniski sejas panti, spēka gados – gracioza gaita un stāja. Un, protams, talants un labvēlīgs liktenis, sastopot īstos partnerus un režisorus visa mūža garumā, jo nekādu atkritienu vai neveiksmju periodu Astrīdas Kairišas profesionālajā dzīvē īsti nav bijis. Ir blāvas izrādes, kuras nav spējis glābt arī viņas talants, bet nav spilgtu izrāžu, ko Kairišas tēlojums būtu darījis mazāk spilgtas," grāmatā raksta Struka.

Astrīda Kairiša saņēmusi vairākus skatuves mākslas apbalvojumus, tai skaitā 2011. gadā "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā. Aktrisei piešķirts IV šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!