Foto: stock.xchng
Latvijas Televīzijas projekts "Teātris.zip" jauno gadu uzsāk ar jubilāra Rūdolfa Blaumaņa 150. dzimšanas dienas svinībām. Par godu tām sestdienas, 5. janvāra, vakarā LTV demonstrēs divus lugas "Trīnes grēki" iestudējumus, portālu "Delfi" informē LTV pārstāvji.

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu veidotā raidījuma "Teātris.zip" studijā uz rakstnieka dzimšanas dienas svinībām ieradīsies: Janīna Kursīte, Jānis Streičs, Jānis Peters, Valters Sīlis, kā arī aktieri, kuri spēlējuši "Trīnes grēkos"- Dace Makovska, Irina Jegorova, Leonīds Lencs. Raidījums no plkst. 21.20 būs skatāms LTV1 un no plkst. 21.25 - LTV7.

Pēc "Teātris.zip" studijas ievada LTV1 un LTV7 vienlaicīgi demonstrēs divus dažādus Blaumaņa lugas "Trīnes grēki" iestudējumus dažādos teātros. Šīs izrādes šķir ne tikai vesela desmitgade, bet arī atšķirīgas valodas. LTV1 būs skatāms Liepājas teātra izrādes "Trīnes grēki"1984. gada ieraksts, savukārt LTV7 – Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī 1994. gadā iestudētie "Trīnes grēki" (1998. gada LTV ieraksts. Izrāde krievu valodā ar subtitriem).

Liepājas teātra izrādē, kas pirmizrādi piedzīvoja 1983. gadā, skan tautā iemīļotās Ivara Vīgnera dziesmas ar Jāņa Petera vārdiem. Režisora Pētera Vīksnes iestudējumā lomas atveido Aina Jaunzeme, Zigrīda Rūtiņa, Dace Makovska, Ilga Martinsone, Juris Bartkevičs, Juris Āboliņš, Jānis Lagzdiņš, Uldis Stelmakers, Marita Lūriņa, Rihards Belte, Viktors Čestnovs, Edgars Pujēns u.c. Aktrises Ainas Jaunzemes karjerā Trīnes loma tiek uzskatīta par vienu no augstākajiem sasniegumiem.

1994. gadā M. Čehova Rīgas Krievu teātrī iestudētie "Trīnes grēki" savu jubilejas – 100. izrādi piedzīvoja 2000. gada pavasarī. Tas apliecina ne tikai izrādes izcilību un spožā aktieru ansambļa meistarību, bet arī Blaumaņa talantu un citvalodīgas publikas mīlestību pret latviešu dižgara darbiem. Režisora Leonīda Beļavska iestudējumā piedalās Irina Jegorova (Trīne), J. Safronovs un N. Starovoitenko ("Mazbērzu" saimnieki), O. Teterins un J. Žlukto (saimnieku dēli), J. Salmiņa (Made), I. Čerņavskis (Brencis), J. Rafalsons (Rembēniete) u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!