Foto: Kristaps Kalns
Lieldienu nedēļas nogalē noslēgsies digitālais cikls "Piektdienas un sestdienas vakars Operā". 10. aprīlī skatītājiem tiks piedāvāta baleta viencēlienu izrāde "Bolero…", bet 11. aprīlī – komponista Jura Karlsona un horeogrāfa Aivara Leimaņa balets "Antonija #Silmači", portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) pārstāve Irbe Treile.

Ieraksti LMT Viedtelevīzijā un LMT "Straumē" būs pieejami 48 stundas. Pie katras pārraides būs skatāms arī operas vēsturnieka Mikus Čežes video komentārs par izrādi.

10. aprīlī no pulksten 19.00 būs skatāms baleta izrādes "Bolero…" ieraksts. Uzveduma tapšanu iedvesmojusi franču komponista Morisa Ravela mūzika: viņa komponētie pasaulslavenie šedevri "Bolero" un "Dafnīds un Hloja", kā arī Ravela veidotā instrumentācija Modesta Musorgska "Izstādes gleznām".

Vienā vakarā skatītājiem ir iespēja iepazīt "Bolero" poļu horeogrāfa Kšištofa Pastora versijā, "Dafnīdu un Hloju" ungāru horeogrāfa Atilas Egerhāzi interpretācijā, bet "Izstādes gleznas" veidojuši jaunie latviešu horeogrāfi Antons Freimans, Milana Komarova, Elza Leimane, Aleksandra Astreina un Raimonds Martinovs. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš.

11. aprīlī varēs baudīt komponista Jura Karlsona un horeogrāfa Aivara Leimaņa baleta "Antonija #Silmači" ierakstu ar Elzu Leimani, Alisi Prudāni un Arturu Sokolovu galvenajās lomās. Iestudējuma diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, video mākslinieks – Artis Dzērve, gaismu mākslinieks – Mārtiņš Feldmanis. Šis pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas "Skroderdienas Silmačos" motīviem veidotais oriģinālbalets ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums.

"Reibinoši zied vasara, saule kāpj kalnā pretī Jāņu naktij, un reibst arī Silmaču saimnieces Antonijas mīlestības izslāpusī sirds... Balets "Antonija #Silmači" ir romantiski dramatisks stāsts par alkām pēc personīgās dzīves piepildījuma," vēsta izrādes pieteikums.

Jau ziņots, ka LNOB, līdzīgi kā citas kultūras institūcijas, no 13 marta līdz 14. aprīlim ir slēgtas valstī izsludinātā ārkārtējā stāvokļa dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!