Foto: LETA

Patlaban Dailes teātrim ir brīvas četras aktieru štata vietas, tāpēc teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs visas sezonas garumā ir apzinājis Dailes teātrim potenciāli interesantos jaunos aktierus no visas Latvijas, reaģējot uz Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskā direktora Alvja Hermaņa dusmām par aktieru pārpirkšanu, paziņojumā pauž Dailes teātris. Tikmēr pats Kairišs "Facebook" norāda – melot nav labi, zaudēt cīņā par jaunajiem talantiem jāmāk ar cieņu.

Hermanis otrdienas vakarā Dailes teātrim draudējis ar tiesu darbiem, jo Dailes teātris "nupat izglītību ieguvušos jaunos aktierus-studentus šobrīd brutāli pārpērk". Vēlāk Hermanis teikto precizējis, sakot, ka tiesu darbi būs par kompensācijām, nevis pārpirkšanas faktu.

Dailes teātris paziņojumā sociālajos medijos norāda, ka teātrim patlaban ir četras brīvas aktieru štata vietas, tāpēc uzrunāja nevis divpadsmit, bet trīs jaunos aktierus un vienu vidējās paaudzes aktieri, piedāvājot darbu Dailes teātrī.

Teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs visas sezonas garumā ir apzinājis Dailes teātrim potenciāli interesantos jaunos aktierus no visas Latvijas. Viņiem nav ticis solīts nekas vairāk kā jau esošajiem Dailes aktieriem – visiem ticis piedāvāts tāds pats darba līgums ar vienādu atalgojumu un vienādiem darba pienākumiem.

"Dailes teātris izsaka nožēlu, ka Hermanis ir publiskojis nepatiesus apgalvojumus un aicinām viņu tos tikpat publiski atsaukt," norāda teātris.

Tāpat teātris esot gandarīts par uzsākto diskusiju par aktieru profesionālo izglītību un profesionālo teātru lomu tajā, paužot gatavību aicināt arī citus teātrus un Kultūras ministriju uz racionālu diskusiju kā veiksmīgāk to organizēt.

Dailes teātrim nav bijis savas aktieru studijas kopš 2009. gada, bet šovasar sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju plānots uzņemt aktieru kursu ar muzikālu specializāciju, līdzfinansējot 10 studentu pirmā gada mācības. Tas tiks darīts ar kāda Latvijas uzņēmuma palīdzību, norāda teātris.

Tāpat šovasar uzņemtajiem jaunajiem aktieriem nebūs pienākuma pēc studiju beigām zināmu laiku nostrādāt tieši Dailes teātrī.

"Tāpat apliecinām, ka nevienam no Dailes teātra aktieriem, kas tiks uzaicināts strādāt citā teātrī, netiks likti nekādi ierobežojumi to darīt, pēc savstarpējas vienošanās. Dailes līdzšinējā pieredze apliecina, ka teātru savstarpējā konkurencē ieguvēji ir visi," paziņojumā min teātris.

Tikmēr ar atbildi Hermanim klajā nācis arī pats Kairišs. Viņš piekrīt Hermaņa aicinājumam tikties tiesā, jo JRT mākslinieciskais vadītājs melojot.

"Es ar lielu interesi uzklausītu tos jūsu minētos "Šobrīd uzrunātos, cik zināms, kopā jau vismaz 12 jaunos aktierus", kuri liekot roku uz Bībeles atkārtos manis it kā teiktos vārdus :"man vienalga cik tev maksā tajā JRT, es tev samaksāšu vairāk"," norāda Kairišs.

Tāpat Kairišs aicina darbam Dailes teātrī uzrunātos aktierus, kuri šim aicinājumam nav atsaukušies, to pateikt publiski. "Pretējā gadījumā sanāks, Hermaņa kungs, ka jūs gļēvi publiski melojat un vēl apmelojat jaunos aktierus, sevišķi jau savus audzēkņus," norāda Dailes teātra mākslinieciskais direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!