Foto: Publicitātes foto

Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ietvaros 30. un 31. janvārī, kā arī 1. februārī Rīgas Kinostudijā izrādīs Vīnes Burgteātra izrādi "Tēvi", ko veidojis režisors Alvis Hermanis ciešā sadarbībā ar aktieriem Gundaru Āboliņu, Juri Baratinski un Oliveru Stokovski.

Piedāvājam ieskatu video intervijas, kas tiks publicēta trešdien, 29. janvārī, spilgtākajās epizodēs.

Izrādē "Tēvi" satiekas latvietis, krievs un vācietis. Ne kā anekdotē, bet gan jūtīgā stāstā par tēviem un dēliem, kurā trīs aktieri izspēlē savas atmiņas, portālu "Delfi" iepriekš informēja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāvji.

"Man pašam ir dēli, mans tēvs vēl ir dzīvs, un esmu pārliecināts, ka attiecības starp dēlu un tēvu ir viena no noslēpumainākajām lietām pasaulē", par izrādi teicis tās režisors Hermanis.

Gundars Āboliņš, Juris Baratinskis un Olivers Stokovskis stāsta par sevi un saviem tēviem, atklājot salīdzināmo un nesalīdzināmo. Viņi atceras kā dēli, bet izstāsta kā aktieri, zīmējot saikni starp teātri un instinktu, mākslu un dzīvi, simulāciju un pretrunu. Šinī teātra un dzīves kolāžā trīs izcili personāži atklāj, kā kļuvuši par to, kas viņi ir. Viņu stāsti ir aizkustinoši, jautri, baisi un skumji, bet vienmēr – dziļas mīlestības pilni, par izrādi vēsta tās veidotāji.

Vācu teātra kritiķe Renāte Kleta "Tēvus" uzskata par vienu no labākajiem Hermaņa iestudējumiem ārpus Latvijas, bet teātra zinātniece Kalina Stefanova izrādes apskatā raksta: "Gadu simtiem teātris ir cenzēts tā potenciāla izraisīt dumpi dēļ. Tādas izrādes kā "Tēvi" to nedara. "Tēvi" dara kaut ko citu – šī izrāde maina cilvēku iekšēji. Vai tas nav vienīgais veids, kā patiešām mainīt pasauli? Laikā, kad arvien vairāk mākslinieku grib mainīt teātri, un tik maz paliek to, kuri grib mainīt pasauli, Hermanis dara gan vienu, gan otru".

Jau vēstīts, ka Alvja Hermaņa izrāžu nedēļa notiek no 25. janvāra līdz 1. februārim un piedāvās Minhenes Kamerteātra iestudējumu "Vēlie kaimiņi" un Vīnes Burgteātra izrādi "Tēvi" Rīgas Kinostudijā, Ginta Grūbes dokumentālo filmu "Vairāk nekā dzīve" kinoteātrī "Splendid Palace" un Hermaņa starptautiskajai karjerai veltītu teorētisku pasākumu Jaunajā Rīgas teātrī.

Programmu rīko Latvijas Jaunā teātra institūts ar Latvijas Kultūras ministrijas un nodibinājuma "Rīga 2014" atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!