Uz tradicionālo latviešu baletdejotāja Māra Liepas atceres vakaru, kurā uzstāsies pasaulē ievērību guvuši Krievijas baletdejotāji, Latvijas Nacionālās operas foajē iecerēts uzstādīt baletdejotāja krūšu tēlu, bet gadu vēlāk Rīgā iecerēts uzstādīt slavenā baletdejotāja pieminekli.
"Šobrīd izveidots portrets, lai iejustos tēlā. Pagaidām nav vēl lielās laika distances, un tādēļ varbūt ir vieglāk. Viņa personības vibrācija vēl ir šeit," žurnālistiem otrdien stāstīja tēlnieks Andris Vārpa, kurš veidos baletdejotāja pieminekli. Rīgas ielās jau stāv vairāki Vārpas veidoti pieminekļi - mākslinieka Kārļa Padega un ķīmiķa Vilhelma Ostvalda tēli pie Vērmanes dārza, kā arī gleznotāja Voldemāra Irbes piemineklis pie Dailes teātra.

"Mums jau labu laiku ir programma, ka Rīgā vajag iemūžināt izcilus rīdziniekus... Lai katrs Rīgas iedzīvotājs ikdienā redzētu tos rīdziniekus, ar kuriem varam lepoties," žurnālistiem otrdien stāstīja Rīgas domes (RD) Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Baletdejotāja Māra Liepas dēls Andris Liepa pauda gandarījumu par Vārpas veidoto tēva portretu, sakot, ka mākslinieks uztvēris un atveidojis tēva "gara nostāju". Andris Liepa pauda arī prieku par lielisko sadarbību ar Rīgas mēru Gundaru Bojāru.

Pieminekļa precīzs projekts šobrīd vēl neesot izstrādāts, jo tā forma un materiāls lielā mērā būšot atkarīgs no vietas, kurā pieminekli nolems uzstādīt. Par pieminekļa novietojumu lems Rīgas domes pieminekļu padome, bet gala vārdu par pieminekļa koncepciju un novietojumu teiks RD Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komiteja un Rīgas dome. Viena no iespējamām pieminekļa vietām varētu būt operas skvērs.

Māra Liepas dēls Andris Liepa žurnālistiem pastāstīja arī par 27.jūlijā gaidāmo tradicionālo Māra Liepas piemiņas vakaru Latvijas Nacionālajā operā. Atceres vakarā Rīgā uzstāšoties Krievijā labākais bass Vladimirs Matorins, kurš pagājušā gada koncertos esot apbūris Latvijas publiku. Koncerta pirmajā daļā skatītāji varēs ieskatīties Laimas Žurginas dokumentālās filmas "Māris Liepa" kadros, savukārt vakara otrajā daļā varēs vērot klasisko baletu pasaulslavenu dejotāju izpildījumā.

Atceres vakarā uzstāšoties krievu baleta zvaigznes no Sanktpēterburgas Marijas teātra - Diāna Višņeva un Andrejs Merkurjevs, kuri dejos padedē no baleta "Pelnrušķīte", kā arī Irina Želonkina un Andrejs Batalovs, kuri dejos fragmentu no Ādolfa Adāna baleta "Žizele". Savukārt Maskavas Lielo teātri pārstāvēs jaunie dejotāji Anastasija Gorjačeva, Andrejs Bolotins un citi, kuri dejos Hermaņa Levenskjolda "Silfīdu" un Džordža Balančina "Tarantellu".

Latviešu baletdejotājs Māris Liepa dzimis 1936.gadā, dejojis Latvijas Operas un baleta teātrī, kā arī Maskavas Staņislavska un Nemiroviča-Dančenko muzikālajā teātrī un Maskavas Lielajā teātrī. Māris Liepa uzstājies un izpelnījies atzinību daudzās Eiropas valstīs un ASV. Baletdejotājs miris 1989.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!