Valmieras teātrī 6. maijā ar izrādi "Bezkaunīgie veči" 25. aprīlī tiks atzīmēta aktiera Jura Laviņa 70 gadu jubileja, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Juris Laviņš ir viens no Latvijas teātrim nozīmīgās Dailes teātra III studijas audzēkņiem, tāpēc uz jubilejas izrādi solījušies ierasties daudzi viņa studiju biedri un arī pedagoģe Venta Vecumniece.

Pēc studijas absolvēšanas Juris Laviņš strādājis Liepājas teātrī (1962 –1965), Nikolaja Mūrnieka režijā nospēlējot vairākas nozīmīgas lomas, tostarp Aleksi R. Blaumaņa "Skroderdienās Silmačos".

Atgriezies Rīgā, aktieris spēlējis gan Dailes, gan Nacionālajā (tolaik – Drāmas) teātrī, daudz filmējies PSRS kinostudijās. Kopš 1977. gada Juris Laviņš ir Valmieras teātra aktieris. Viņa vīrišķīgā stāja un pārliecība ir bijusi vajadzīga visiem Valmieras režisoriem. Viņš atveidojis kolorītus tēlus Pētera Lūča un Valentīna Maculēviča režijās – Iļju Muromieti (V. Šukšina "Līdz trešajiem gaiļiem", 1980), Garozu (V. Lāča "Zvejnieka dēls", 1984), Aklo (Raiņa "Spēlēju, dancoju", 1981).

Tomēr aktiera talanta daudzpusību un spēju radīt vienlaikus monolītu un pretrunīgu raksturu vislabāk pratusi atklāt Māra Ķimele. Viņas režijā Juris Laviņš nospēlējis Astrovu (A. Čehova "Tēvocis Vaņa", 1983), virsaiti Bromdenu (D. Vasermana "Kur dzeguze ligzdu vij", 1984), baronu Mēvenšternu (R. Blaumaņa "Ugunī", 1987), Kaukēnu (R. Blaumaņa "Indrāni", 2008).

Kā uzsver aktiera kolēģis un grimētavas biedrs Krišjānis Salmiņš, Juris Laviņš tic vērtību nezūdamībai. "Tāpēc viņam ir svarīga sevis kā latvieša apziņa, piederība latviešu teātrim. Lai vai kādus eksperimentus un inovācijas nepārdzīvo teātra māksla, viņš tic, ka mums ir savi stūrakmeņi, uz kuriem jābalstās un pateicoties kuriem mēs varam būt tie, kas esam, – Rainis, Blaumanis, Zīverts. Tāpēc viņš vienmēr ir priecīgs un pat lepns, kad rodas iespēja spēlēt kāda no latviešu klasiķu darbiem. Tad Juris azartiski metas darbā, un es ar sajūsmu vēroju grimētavas biedru, kurš pārvērties par profesionālu entuziastu."

Par latviešu teātra klasiku kļuvusi arī Anšlava Eglīša luga "Bezkaunīgie veči", ko 2012. gadā iestudējuši jaunie režisori Reinis Suhanovs un Jānis Znotiņš. Klaida latvieša Askolda Oltes lomā Juris Laviņš atklāj skarba un noslēgta, bet arī pašironiska un jūtīga cilvēka dzīvesstāstu.

Juris Laviņš īstos šūpuļa svētkus svinēs 25. aprīlī, bet teātra ļaudis un skatītāji aktieri suminās Valmieras teātrī 6. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!