Foto: Publicitātes attēli

27. aprīlī Valmieras teātra Lielajā zālē gaidāma pirmizrāde vienai no noslēpumainākajām Viljama Šekspīra lugām "Makbets", portālu "Delfi" informē Valmieras teātris.

Iestudējuma režisors ir Vladislavs Nastavševs, kas pagājušajā sezonā uzveda A. Strindberga "Jūlijas jaunkundzi". Telpu veidojis scenogrāfs Rudolfs Bekičs, kostīmus Monika Pormale. Izrādē spēlē aktieri Inga Siliņa, Inese Pudža, Anta Aizupe, Kārlis Neimanis un Rihards Jakovels.

Šekspīra "Makbets" ir skotu karavadoņa traģēdija – noticējis raganu pareģojumiem, viņš izvēlas mērķi kļūt par karali, un ceļā uz troni nežēlo ne savus padotos un cīņu biedrus, ne viņu pēctečus. Savukārt Lēdija Makbeta kļūst ne vien par šā nodoma atbalstītāju, bet aktīvu iedvesmotāju. Luga ietekmējusi daudzu pasaulslavenu mākslas darbu rašanos un pēc tās motīviem aizvien tiek uzņemtas filmas.

Režisors Vladislavs Nastavševs ieraudzījis lugu kā mozaīku, kurā katra atsevišķā aina iezīmē jaunu šķautni Lēdijas (Inga Siliņa) un Makbeta (šo lomu spēlē visi pārējie aktieri) alkām pēc varas un mīlestības. "Viss, kas notiek uz skatuves, notiek tāpēc, ka Lēdijai un Makbetam nevar būs bērnu," saka režisors. "Tāpēc "asiņainais nodoms" kļūst par viņu lolojumu. Tomēr izrādē ir divi stāsti. Pirmais, protams, ir par Lēdiju un Makbetu, bet otrs slānis – par mākslu un māksliniekiem, par autoritāru režisoru, kas noved aktierus tik tālu, ka tie viņu iznīcina. Tāpēc arī pats piedalīšos spēlē. Varētu teikt, ka izrāde ir par turpinājuma neiespējamību."

Vladislavs Nastavševs studējis aktiermākslu un režiju Krievijā, Sanktpēterburgā, režijas studijas turpinājis Londonā, kur iestudējis savu diplomdarbu, kas pēc tam pārcelts uz Austrāliju. Debija Latvijā notikusi neatkarīgajā teātrī "Dirty Deal Teatro" – ar izrādi "Mitjas mīlestība". Par izrādēm "Jūlijas jaunkundze" Valmieras teātrī un "Dzin" "Dirty Deal Teatro" nominēts Latvijas teātru Gada balvai (2011/2012) kā labākais režisors. Par "Jūlijas jaunkundzi" Valmieras teātrī un "Veceni" Nacionālajā teātrī saņēmis laikraksta "Diena" Gada balvu kultūrā (2013).

Biļetes var rezervēt un iegādāties Valmieras teātra kasē, kā arī visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv, www.vdt.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!