Foto: Publicitātes foto
28.februārī Valmieras teātra Apaļajā zālē notiks angļu dramaturga Patrika Hamiltona lugas "Virve", ko iestudē Latvijas Kultūras akadēmijas 4.kursa režijas students Jānis Znotiņš, pirmizrāde.

Kā portālu "Delfi" informē Valmieras teātra pārstāvji, luga ir psiholoģisks un intelektuāls detektīvstāsts, kas norisinās pēc tam, kad ļaunums jau noticis.

Kopā ar Znotiņu strādā scenogrāfs Rūdolfs Bekičs, kostīmu māksliniece Rūta Kuplā, kustību konsultante Linda Mīļā un aktieri Mārtiņš Meiers, Ingus Kniploks, Imants Strads, Ilze Lieckalniņa, Rihards Jakovels, Skaidrīte Putniņa un Juris Laviņš.

"Virve", ko režisors interpretējis kā pārcilvēka traģēdiju, ir psiholoģisks pētījums, kurā svarīga ir slepkavības sakņu atklāšana, vardarbības motīvu izpēte un jautājums par to, cik lielā mērā cilvēks spēj pretoties savām iegribām un atbildēt par saviem nodarījumiem.

Hamiltona lugas pamatā ir reāls noziegums, ko pagājušā gadsimta 20.gados Amerikā paveica divi par brīnumbērniem uzskatīti, izcili, talantīgi koledžas studenti. Pēc lugas motīviem tāda paša nosaukuma filmu uzņēmis arī slavenais režisors Alfrēds Hičkoks.

"Kas tik jauniem un daudzsološiem jauniešiem liek paveikt šādu noziegumu?" taujā režisors. "Viņi ir savas valsts nākotne. Viņiem netrūkst nekā. Viņiem priekšā visa dzīve. Tomēr arī ideālos apstākļos cilvēks ir gatavs uz vislielāko grēku, bet, ja esam uz to gatavi, vai varam atbildēt par padarīto? Kam par to ir jāatbild? Pašiem puišiem, vecākiem, sabiedrībai? Vai cilvēks vēl spēj godīgi atbildēt par saviem pateiktajiem vārdiem, paveiktajiem darbiem kaut vai pats savā priekšā? Šie jautājumi, iestudējot lugu, man liekas ļoti aktuāli," teic Znotiņš.

Luga norisinās Ziemassvētku vakarā, kad abi "brīnumbērni" Ričards (Mārtiņš Meiers) un Nātans (Ingus Kniploks) ir sarīkojuši ballīti, uzaicinot uz to gan upura tēvu (Juris Laviņš), gan savu koledžas pasniedzēju un autoritāti, dzejnieku Rūpertu Kadellu (Imants Strads). Ballīte, kas abiem slepkavām sākumā šķiet "nāvīgi pievilcīgs" pasākums, izvēršas gluži negaidīti, un ļaunums nepaliek nesodīts.

Jānis Znotiņš šogad absolvēs Latvijas Kultūras akadēmiju, profesora Mihaila Gruzdova un docentes Indras Rogas vadītajā režisoru kursā. "Virve" ir viņa diplomdarbs. Pagājušajā sezonā Znotiņš kopā ar kursa biedru Reini Suhanovu Valmieras teātra Mazajā zālē iestudēja Anšlava Eglīša "Bezkaunīgos večus", kas kļuva par vienu no visvairāk apmeklētajām izrādēm.

Biļetes iespējams iegādāties un rezervēt Valmieras teātra kasē, kā arī visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!