Foto: Publicitātes attēli
14. augustā Valmieras teātra Mazajā zālē notiks pirmizrāde Reiņa Suhanova režijas diplomdarbam – Leonarda Gerša lugai "Taureņi ir brīvi". Ar šo izrādi R. Suhanovs absolvē studijas Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra režijas kursā, ko vada profesors Mihails Gruzdovs un docente Indra Roga, portālu "Delfi" informē Valmieras drāmas teātris.

Izrādes centrā ir divi jaunieši, kas kopā vēlas kliedēt savu vientulību, nerēķinoties ar izcelsmes, raksturu un nākotnes nodomu atšķirībām. Kopā ar R. Suhanovu radošajā komandā strādā scenogrāfs Rudolfs Bekičs, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, komponists Emīls Zilberts un gaismu mākslinieks Mareks Lužinskis. Lomās – aktieri Mārtiņš Meiers, Inese Pudža, Dace Eversa un Kārlis Neimanis.

Reini Suhanovu šajā darbā interesējušas ne tikai varoņu attiecības, bet arī laikmets, kas tās noteicis. Lugas darbība notiek pagājušā gadsimta sešdesmito gadu beigās, kad par lielu sabiedrisku spēku ir kļuvusi jauniešu kontrkultūra: jau bijuši gan studentu nemieri Parīzē, gan Prāgas studenta Jana Palaha pašsadedzināšanās, protestējot pret padomju tanku ienākšanu Čehoslovākijā. Par elkiem kļuvuši mūziķi Saimons un Garfunkels, Džimijs Hendrikss, ir sākusies hipiju kustība ar aicinājumiem mīlēt, nevis karot. No mātes pārliecīgajām rūpēm aizbēgušais Dons Beikers (Mārtiņš Meiers) un topošā aktrise Džila Beikere (Inese Pudža) ir šā laika bērni: pretrunu plosīti, protesta pilni, taču arī gatavi radīt un mīlēt. Izrāde ir šāds radīšanas process – kādas dziesmas tapšanas laiks.

"Man gribējās iestudēt lugu, ar kuras varoņiem es spētu identificēties, kurus man pašam būtu interesanti pētīt un saprast," skaidro Reinis Suhanovs. Kaut arī viņam jau ir scenogrāfa diploms, viņš pats nav veidojis iestudējuma ietērpu, jo – "tās ir divas pilnīgi atšķirīgas profesijas", un viņam bijusi svarīga ideju apmaiņa ar pārējiem radošās komandas dalībniekiem. "Ja izrāde rosinās novērtēt laimes mirkļus, kas mums ir doti, lai arī tie ir pavisam īsi, aizkustinās skatītājus – tad mans mērķis būs sasniegts," stāsta režisors.

Leonards Geršs (1922 - 2002) ir amerikāņu dramaturgs un scenārists, kas daudz strādājis gan Brodvejā, gan Holivudā. Lugai "Taureņi ir brīvi" ierosmi viņš guvis, klausoties radioraidījumu par jaunu juristu, kurš, neskatoties uz invaliditāti, spējis iegūt labu izglītību, priecāties par dzīvi un radīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!