Foto: DELFI

Valmieras Drāmas teātris (VDT), kurā pēdējos gados strādāja Oļģerts Kroders (09.08.1921.-10.10.2012.), domās par to, kā saglabāt slavenā latviešu režisora piemiņu, pastāstīja teātra pārstāve Zane Peļņika.

Kroders teātrī gan strādāja, gan dzīvoja, un istaba, kurā viņš mitinājās, arī nākotnē tiks saglabāta kā Krodera istaba. Varbūt vēlāk tā būs pieejama plašākai sabiedrības apskatei, bet pašlaik teātra darbinieki to sakārtos un saglabās tās pašreizējā izskatā, lai nākotnē lemtu par tālāko rīcību.

Teātra darbiniekiem arī ir ideja dibināt Krodera fondu un pie teātra izveidot soliņu, kas, līdzīgi kā piemineklis Krišjānim Valdemāram Ventspilī, atgādinātu par izcilo latviešu režisoru.

Kroders zemes klēpī tika guldīts šonedēļ, 18.oktobrī, Valmierā, Dīvala kapos, tādēļ šīs ieceres vēl ir tikai kā idejas, pie kurām darbs turpināsies.

Kā ziņots, Valmierā atvadīties un pēdējā gaitā pavadīt režisoru Oļģertu Kroderu bija ieradušies vairāki simti gan Latvijas teātru aktieru, gan režisoru, gan viņa talanta cienītāju. Starp pavadītājiem bija arī mūziķi, komponisti, kultūras darbinieki, kā arī politiķi.

Atvadīšanās no režisora notika VDT lielajā zālē. Godinot Krodera piemiņu, pie ēkām Valmierā tika izkārts valsts karogs sēru noformējumā.

Kroders mūžībā aizgāja 10.oktobrī 91 gada vecumā Valmieras teātrī, kur viņš mitinājās pēdējos gados.

Viņš dzimis Rīgā 1921.gada 9.augustā aktrises Hertas Vulfas un teātra kritiķa un tulkotāja Roberta Krodera ģimenē. 1940.gada septembrī viņš sācis mācības Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātē, bet 1941.gada 14.jūnijā kopā ar ģimeni izsūtīts uz Sibīriju. Atgriezies Latvijā 1956.gadā, viņš nodarbojies ar teātra kritiku. 1959.gadā Kroders sācis strādāt Liepājas teātrī, pirmā izrāde profesionālā teātrī - Jāņa Kalniņa opera "Ugunī".

Kroders bija viena no erudītākajām personībām Latvijas teātra mākslā. Viņš bija Valmieras teātra režisors (no 1964. līdz 1974.gadam un kopš 2001.gada), Liepājas teātra režisors (no 1959. līdz 1964.gadam) un galvenais režisors (no 1974. līdz 1989.gadam), Nacionālā teātra galvenais režisors (no 1990. līdz 1995.gadam).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!