Foto: Matīss Markovskis

Maija beigās un jūnija sākumā Valmieras teātris ar divām izrādēm viesosies Rīgā, Dailes teātrī. 28. maijā, pulksten 19.00, būs iespēja redzēt režisora Viestura Kairiša iestudēto izrādi "Baladīna", savukārt 2. jūnijā, pulksten 18.00, tiks izspēlēti Rūdolfa Blaumaņa nestāstītie stāsti Indras Rogas iestudējumā "Vidzemnieki", portālu "Delfi" informē teātra pārstāve Marta Cekule.

"Baladīna" ar Elīnu Vāni galvenajā lomā stāsta par varaskāres pārņemtu, līdz saltai nežēlībai nocietinātu sirdi, kas ar viltu un nelietību Baladīnai liek iet pāri līķiem uz karaļa troni. Šī ir viena no spožākajām un krāšņākajām poļu dzejnieka un dramaturga Juliuša Slovacka lugām, kas likusi pamatus novatoriskai, leģendām un pasakām caurvītai, folklorā sakņotai dramaturģijai. Latvijas teātrī tā iestudēta pirmo reiz.

Izrādes radošajā komandā apvienojušies režisora pastāvīgie domubiedri – scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo, horeogrāfe Elīna Lutce, komponists Rihards Zaļupe, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un video mākslinieki – Dzudzilo un Toms Zeļģis.
Izrādē piedalās aktieri Laura Atelsone, Dace Everss, Kārlis Freimanis, Elīna Hanzena Tālivaldis Lasmanis, Ivo Martinsons, Mārtiņš Meiers, Māra Mennika, Krišjānis Salmiņš un Imants Strads.

Iestudējums saņēmis 2017./ 2018. gada Latvijas teātru gada balvu kategorijā "Gada režisors", kā arī nominācijas kategorijās – Gada aktieris (Imants Strads par Grabeca lomu), Gada scenogrāfs, Gada kostīmu mākslinieks, Gada kustību mākslinieks un Gada muzikālās partitūras autors.

Foto: Matīss Markovskis

Savukārt izrāde "Vidzemnieki" tapusi apvienojoties režisorei Indrai Rogai, dramaturģei Justīnei Kļavai, scenogrāfei un kostīmu māksliniecei Annai Heinrihsonei, komponistam Mārcim Auziņam, horeogrāfei Ingai Raudingai, gaismu māksliniekam Jānim Sniķerim un bezgalīgajam stāstniekam Rūdolfam Blaumanim.

"Vidzemnieki" – tie ir zem viena nosaukuma apvienoti Rūdolfa Blaumaņa mazāk zināmie stāsti un noveles. Kaut arī stāsti ir sarakstīti gandrīz pirms simts gadiem, tie ir par mums pašiem – latviešiem – mūsu ikdienas cīņām, bēdām, šaubām, priekiem, ilgām un sapņiem. Blaumanis tik ļoti ir mīlējis latviešu cilvēka dvēseli un tā sarežģīto, pretrunīgo dabu, vienlaikus nebūdams akls - līdzās baltumam redzēdams arī melnumiņus, kas brīžiem spēja sagandēt vai visu cilvēka mūžu, ka tā bija kļuvusi par viņa vienīgo un vissvarīgāko vielu," par izrādi saka režisore Indra Roga.

Lomās: Aigars Apinis, Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska, Kārlis Freimanis, Elīna Hanzena, Rihards Jakovels, Pauls Iklāvs, Ingus Kniploks, Mārtiņš Liepa, Klinta Leja, Ilze Pukinska, Ieva Puķe, Rihards Rudāks, Uldis Sniķers un Elīna Vāne.

Izrāde nominēta 2017./2018. gada sezonas Latvijas teātru gada balvai trīs kategorijās – "Gada aktrise" (Ieva Puķe par Madāmas un Ilzes lomām), "Gada aktrise otrā plāna lomā" (Elīna Vāne par Annas, Kļaviņmātes un Edes lomām) un "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā".

Foto: Matīss Markovskis

Biļetes var iegādāties Dailes teātra un visās "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!