Foto: Publicitātes foto

Otrdienas, 17. jūnija, vakarā Apaļajā zālē notiks pirmizrāde Harolda Pintera lugai "Siltumnīca" Jāņa Znotiņa režijā.

Lugas varoņus spēlē aktieri Krišjānis Salmiņš, Mārtiņš Liepa, Ingus Kniploks, Skaidrīte Putniņa, Ilze Pukinska, kā arī debitanti Valmieras teātrī - Anete Saulīte-Romanovska un Mārtiņš Upenieks. Izrādes telpu veidojis scenogrāfs Rudolfs Bekičs, bet kostīmus - Inga Siliņa.

Luga sākas ar kāda pacienta nāvi noslēpumainā iestādē, un nav skaidrības, kas viņš īsti ir, jo vārdu vietā šeit tiek lietoti tikai kārtas numuri. "Atpūtas nama" direktors liek saviem padotajiem izmeklēt notikušo, un atklājas, ka arī cita paciente cietusi no vardarbības. Subordinācijas un izmeklēšanas sistēma ir sarežģīta, bet atklājumi – šokējoši un negaidīti.

"Tā ir izrāde par revolūcijas bezjēdzību," tā par iestudējumu saka režisors Jānis Znotiņš. "Kad pirms gada izvēlējos šo lugu, pat nenojautu, kādi būs politiskie notikumi kaimiņu valstī, ka cilvēki karos, gāzīs pieminekļus. Tas lugu padara negaidīti aktuālu."

"Man patīk, ka lugā jau ar pirmajiem vārdiem ir notikums," apgalvo režisors Jānis Znotiņš. "Žanrs ir "birokrātisks detektīvs" un tur arī veidojas kārtīgs krimiķis." Tomēr lugai ir arī dziļāks jēdzieniskais slānis.

Dramaturgs "Siltumnīcu", kas ir viņa trešā luga, sarakstīja 1958. gadā, tobrīd pats to uzskatīja par neveiksmi un atlika malā. 70. gadu beigās, uzzinājis, ka lugas situācija atgādina Padomju Savienībā notiekošo, proti, psihiatriskajā slimnīcā ar absurdu diagnozi – "paranojālas formas šizofrēnija" – iesloga disidentus, Pinters saprata, ka negribot uzrakstījis politisku antiutopiju. Saīsinājis lugu, viņš pats to 1980. gadā iestudēja, bet 1995. gada uzvedumā spēlēja arī direktora lomu.

Harolds Pinters (1930–2008) tiek uzskatīts par savas paaudzes, proti, 20. gadsimta otrās puses, ietekmīgāko dramaturgu ne vien dzimtajās Britu salās, bet arī visā rietumu pasaulē. Tomēr viņš nekad nav gājis tikai pa vienu radošo ceļu: Pinters bija gan veiksmīgs aktieris, gan teātra un kino režisors, gan scenārists un kaismīgs publicists. Viņš sarakstījis 29 pilnmetrāžas lugas un neskaitāmus skečus, 23 kinoscenārijus, stāstus un dzejas krājumus, un par savu literāro devumu 2005. gadā saņēmis Nobela prēmiju ar pamatojumu: "Savās lugās Harolds Pinters paver skatam šausminošo bezdibeni, kas slēpjas zem ikdienas norisēm, un ielaužas cilvēka vientulības nocietinājumos."

Režisoram Jānim Znotiņam "Siltumnīca" ir ceturtais iestudējums Valmieras teātrī. Pirmos divus – Anšlava Eglīša lugu "Bezkaunīgie veči" un koncertu "Tavas saknes tavā zemē" viņš uzveda kopā ar kursa biedru Reini Suhanovu, kamēr abi vēl bija režijas studenti Latvijas Kultūras akadēmijā. 2013.gadā Valmieras teātrī tapa Jāņa diplomdarbs - Patrika Hamiltona krimināldrāma "Virve".

Izrāde "Siltumnīca" tiks spēlēta arī Rīgas viesizrāžu laikā - 21. un 22.augustā teātra mājā "Zirgu pasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!