Foto: Publicitātes foto
Valmieras Drāmas teātra (VDT) jaunajā sezonās saviem skatītājiem piedāvās 14 jaunas izrādes, kuras iestudēs gan štata režisori, gan vairāki jaunie režisori un atzinību ieguvušie režisori.

Jaunā sezona, kas būs VTD 90 gadu jubilejas gads, sāksies jau nākamnedēļ, kad 14.augustā pirmizrādi piedzīvos Reiņa Suhanova režisētā izrāde "Taureņi ir brīvi", kas top pēc amerikāņu dramaturga Leonarda Gerša lugas. Suhanovam šī sezona VDT būs ļoti ražīga, jo viņš būs režisors diviem jauniestudējumiem un scenogrāfs četriem jauniestudējumiem.

Jaunajā sezonā VDT izrādes iestudēs štata režisori Fēlikss Deičs, Varis Brasla un Mārtiņš Eihe, atzinību ieguvušie Indra Roga, Inese Mičule, Reinis Suhanovs un Jānis Znotiņš, gan arī vairāki jaunie viesrežisori - Regnārs Vaivars, Ģirts Ēcis un Dmitrijs Petrenko. Tāpat kolektīvam pievienosies jauna aktrise Rūta Dišlere, šodien žurnālistiem stāstīja teātra direktore Evita Sniedze.

Savukārt jau septembrī pirmizrādi piedzīvos vērienīgs Rogas iestudējums, Borisa Pasternaka Nobela prēmiju saņēmušā romāna "Doktors Živago" dramatizējums. Šo iestudējumu teātrī veidos tā pati radošā komanda, kura aizvadītajā sezonā teātrī iestudēja izrādi "Zojkina kvartira", kas izpelnījusies lielas skatītāju simpātijas.

"Šis ir liels darbs. Tas būs liels pārbaudījums - ielikt tik apjomīgu darbu skatuves laikā. Roga ir viena no režisoriem, kas jau sākumā zina, ko grib, tādēļ jau no pirmā mēģinājuma viņa strādā ļoti nopietni. Roga Valmierā ir gaidīta," sacīja Sniedze.

Arī aktrise Elīna Vāne atzina, ka ir sajūsmā par Rogu. Viņa skaidroja, ka režisore jau pirmajā iestudējumā pārņēma visu kolektīvu un īpaši patīkami ir tas, ka režisore katram spēj dot pareizu un skaidru līniju, kas jāizdara. "Visu cieņu Rogai. Man ir liels prieks, ka Latvijas režisoru debesīs ir tāda ļoti spilgta zvaigzne," minēja Vāne.

Oktobrī pie skatītājiem nonāks Deiča iestudētā Maksima Gorkija "Vasa Žeļeznova". Šo izrādi režisors veido, lielākoties pateicoties tam, ka teātrī ir tāda aktrise kā Māra Mennika. Tāpat oktobrī pirmizrādi piedzīvos Vaivara īpaši aktierim Rihardam Jakovelam uzvesta monoizrāde "Bask@bols". Šī būs pirmā reize, kad Valmieras teātrī strādās Vaivars. Jakovela monoizrādē par basketbolu top apvienoti divi stāsti - viens par jaunu censoni, kura sapnis ir nokļūt NBA, otrs - par Latvijas basketbola treneri, leģendu Pēteri Višņevicu.

Ar klasikas iestudēšanu VDT izskaņā klajā nāks režisors Brasa, kurš iestudēs Ēriha Marijas Remarka "Triumfa arku". Iepriekš no šī autora režisors Valmierā iestudējis "Trīs draugus", kas tika nospēlēta vairāk nekā 100 izrādēs. "Triumfa arka" pirmizrādi piedzīvos decembrī, un tāpat šajā mēnesī pirmizrādi piedzīvos Mārtiņa Eihes iestudētā izrāde jauniešiem "Lūša stundā".

Debija Valmieras teātrī būs režisoram Dmitrijam Petrenko, kurš uzvedīs Tenisija Viljamsa "Stikla zvērnīcu". Šī izrāde būs interesanta ar to, ka jaunu cilvēku lomu atveidošana tiks uzticēta pieredzējušiem aktieriem Rihardam Rudākam un Skaidrītei Putniņai. Pirmizrādi "Stikla zvērnīca" piedzīvos 16.janvārī, bet jau februārī pie skatītājiem nonāks režisora Ēča savdabīga pasaka pieaugušajiem "Ziema zem galda".

Pavasarī mazos skatītājus priecēs Deiča iestudētā izrāde "Visām pelēm garšo siers". Šis būs peļu Romeo un Džuljetas stāsts, bet aprīlī režisore Mičule piedāvās savu versiju dziesmuspēlei "Meldermeitiņa". Savulaik to teātrī iestudējis Pēteris Lūcis, bet, ņemot vērā to, ka šoreiz "Meldermeitiņa" top teātra jubilejas gada sezonā, šis iestudējums tiks veidots, atceroties Valmieras teātra vēsturi.

Maijā pirmizrādi piedzīvos otra Eihes iestudētā izrāde "Provinces anekdotes", savukārt režisors Znotiņš uzvedīs Harolda Pintera lugu "Siltumnīca", kas pirmizrādi piedzīvos jūnijā.

Savukārt Suhanovs kopā ar Mārtiņu Meieru realizēs sen iecerētu sapni - izrādi par Daugavpilī dzimušo pasaulslaveno mākslinieku Marku Rotko. Valmieras teātrī tiks iestudēta Džona Logana luga "RED", kas pirmizrādi piedzīvos 18.jūnijā. Tā būs Mazās zāles izrāde, un lomas tajā atveidos Mārtiņš Meiers un Tālivaldis Lasmanis.

Teātra direktore informēja, ka teātra 90 gadu jubileja tiks svinēta gada nogalē. Atzīmējot šo notikumu, klajā tiks laista eseju grāmata par iepriekšējo sezonu ar fotogrāfa Jura Kmina attēliem. Tāpat iecerēts izdot dziesmu albumu ar dziesmām, kas dažādos laikos skanējušas Valmieras teātra izrādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!