Foto: LETA

"Valstij materiāli jāstimulē dramaturģija, piemēram, konkursu veidā," tā īsi pirms sava jaunākā iestudējuma "Klaidoņa lūgšana" pirmizrādes intervijā laikrakstā "Latvijas Avīze" paudis režisors Varis Brasla, atzīstot, ka lielākā daļa jaunās latviešu dramaturģijas viņu tomēr neuzrunā.

Kā "Latvijas Avīzei" uzsver rezšiors, ja šodien kāds uzrakstīs labu lugu un piedāvās teātrim, no tās neatteiksies.

"Es neticu žēlabām: mūs neiestudē!" saka Brasla, kurš lasījis latviešu jauno autoru darbus, taču lielākā daļa no tiem nav uzrunājusi.

"Tur ir daudz melnā, daudz sentimentālas pagātnes slavināšanas, jocīgas boļševiku laika ķengāšanas, murgaini erotiski gabali. Tāpēc man liekas, ka arī dramaturģijas jomā nepieciešama valsts mēroga programma," pauž režisors.

"Lai kļūtu par profesionāli, regulāri jāraksta un šie uzrakstītie darbi – regulāri jāspēlē. Mūsdienās no autora nevar prasīt, lai viņš kā Vilis Lācis vispirms astoņas stundas lādē kuģi un pēc tam raksta," sarunā ar "Latvijas Avīzi" saka pieredzējušais teātra un kino režisors.

Kā pozitīvu piemēru Brasla min Latvijas Nacionālo teātri, kas rīko latviešu dramaturģijas konkursus, tādējādi atrodot "vienu otru labu autoru un darbu".

"Jāveido arī valsts atbalsta sistēma teātriem, lai tie būtu ieinteresēti latviešu dramaturģiju iestudēt. Latviešu autoram honorārs ir jāmaksā lielāks nekā tad, ja darbs tiek tulkots, nerunājot par Šekspīru. Sistēma varētu būt, piemēram, tāda, ka teātriem ir kaut kāda veida finansiāli atvieglojumi tad, ja viņi iestudē pašmāju autoru darbus," uzskata Brasla.

Jau ziņots, ka Valmieras teātrī 1. decembrī pirmizrādi piedzīvos jaunākais Vara Braslas iestudējums "Klaidoņa lūgšana", kas tapusi pēc Gunara Janovska romāna "Balsis aiz tumsas" motīviem.

Šī izrāde pēc gandrīz 20 gadiem veidos trešo daļu savdabīgai triloģijai, kuras pirmās daļas bija divu citu Gunara Janovska romānu dramatizējumi: "Sōla" (1993) un "Izdedži" (1994). Savulaik šos Vara Braslas uzvedumus redzēja arī romāna autors un atļāva režisoram turpmāk iestudēt jebkuru no saviem darbiem.

Izrādē bijušo leģionāru Arturu Skuju, kurš savu dzīvi pavada kādā no Anglijas slimnīcām, atveidos aktieris Mārtiņš Meiers, bet viņa iemīļotās, īrietes Esteres lomā būs Elīna Vāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!