Idejas svinīgam galda noformējumam
Raksts: Krista Čakāne
Foto: Publicitātes
Nav noslēpums, ka svētku dekorācijām ir būtiska nozīme, lai radītu patiesi svinīgu atmosfēru. Skaisti izgreznota telpa, svētku egle, mirdzošas lampiņas – tas viss rada patiesi svinīgu un pacilājošu sajūtu. Tomēr, domājot par svētku dekorācijām, aicinām neaizmirst arī par svētku galda noformējumu. Krāsu, formu un stila spēles – radiet savu svētku stāstu arī uz galda! Lai noskaidrotu, ko ņemt vērā un kā radīt patiesi svinīgu galda noformējumu, TC "Alfa" uz sarunu aicināja "Layer Cake" dekoratori Kristu Čakāni.
"Svētku galda klājumam ir ļoti liela nozīme – tā ir vieta, kur noteikti var un vajag radoši izpausties. Aizmirstiet par klasiskajiem galda noformējumiem vai seniem vecmāmiņu padomiem! Mūsdienās, lai radītu patiesi personisku un svinīgu galda noformējumu, fantāzijai robežu nav. Spēlējieties ar krāsām, faktūrām, stiliem, materiāliem! Ļaujieties fantāziju lidojumam un radiet paši savu svētku pasaku," norāda Krista Čakāne.
Ko ņemt vērā?
Galds nav vieta tikai ēdienam. Skaisti uzklāts galds var radīt ne vien svinīgu atmosfēru, bet arī daudz ko atklāt par pašu namatēvu vai namamāti. Pārsteidziet viesus un radiet īstus svētkus arī galda noformējumā.
Aizmirstiet par standartiem! Galda noformējumā droši varat apvienot dažādus stilus, piemēram, tik ļoti iemīļoto "vintage", papildinot ar mūsdienīgiem elementiem. Viens ir skaidrs – vecmāmiņas servīzēm nav jāstāv skapjos un jāgaida īstais uznāciens. Tas brīdis ir tagad.
Skaists galdauts, pieskaņotas salvetes un interesanti trauki radīs pārdomātu un interesantu galda klājumu.
Lai radītu īpaši svinīgu atmosfēru, izmantojiet dažāda augstuma svečturus un sveces.
Personalizētas vārdu kartes ikvienam liks justies īpaši gaidītam.
Pievērsiet uzmanību ne tikai traukiem, no kuriem tiks baudīta maltīte, bet arī traukiem, kuros tiks pasniegts ēdiens. Arī skaisti pasniegts ēdiens ir būtiska galda noformējuma daļa.
Sagaidiet viesus vai palutiniet mājiniekus ar kādu īpašu sagaidīšanas dzērienu, piemēram, skaistā stikla traukā servētu karsto dzērienu ar apelsīniem un kanēļa standziņu.
Lai galda noformējums sasauktos ar kopējo telpu, novietojiet līdzās svētku galdam kādu mazāku galdiņu vai skapīti, uz kura varat novietot vāzi ar zaļajiem augiem vai skaistiem dekoriem, masīvākus gaismekļus vai svečturus.
Kā galda dekorus izmantojiet dažādus zaļumus, augļus, koku zarus, egļu vai priežu čiekurus, dažāda lieluma koka ripas. Iespējams, vieta uz jūsu svētku galda atradīsies arī kādai ziemeļbrieža figūriņai.
Uzkodas, kas skaisti izvietotas uz galda, var kalpot kā papildu dekori.
Neaizraujieties ar dekoriem, ja uz svētku galda plānots izvietot daudz dažādu ēdienu, citādi ēdienreizes laikā tie kļūs pārlieku traucējoši. Savukārt, ja ēdienu paredzēts servēt porcijās, tad tukšos laukumus uz galda droši aizpildiet ar skaistām svētku dekorācijām.
Plānojot svētku galda noformējumu, atcerieties, ka tas nedrīkst traucēt viesu acu kontaktam un sirsnīgām sarunām.
Galdauts
Galdauts ir viena no pirmajām un svarīgākajām izvēlēm galda noformējumā. Tas ne tikai aizņems lielāko galda laukumu, bet arī noteiks krāsu gammu. Galdautu izvēlei ierobežojumu nav – veikalos tie pieejami dažāda materiāla, faktūras, rakstu un krāsu. No balta līdz rūtainam, no smaragdzaļa līdz pat melnam. Izvēloties galdautu, apdomājieties, kādu gala rezultātu vēlaties redzēt – krāšņu, svinīgi greznu vai tomēr ieturētu. Lai radītu īpaši greznu noformējumu, izmantojiet pēdējos gados lielu popularitāti ieguvušo samta auduma galdautu. Savukārt, ja esat skaista koka galda īpašnieki, tad aicinām izmantot auduma drapēriju tikai galda vidusdaļā.
Salvetes
Auduma salvetes ir gan vizuāli gaumīgas, gan praktiskas – tās ir ilgtspējīgas un iespējams lietot atkārtoti. Arī to noformējums var būt ļoti daudzveidīgs, atliek vien izvēlēties sev tīkamāko. Piemēram, salvetes var sasiet gan skaistā mezglā, gan skaisti salocīt un novietot virs vai zem pamatšķīvja. Lai radītu īpašu svētku noskaņu, apsieniet salveti ar skaistu lenti, papildus pievienojot kādu egļu vai priežu zariņu. Ja priekšroku tomēr dodat papīra salvetēm, aicinām tās izvēlēties vienkrāsainas.
Galda kartes
Galda kartes, kas adresētas katram svētku viesim vai ģimenes loceklim, viesos radīs sajūtu, ka viņi ir īpaši gaidīti. Arī galda kartes mūsdienās var būt ļoti radošas. Piemēram, tā var būt piparkūka, uz kuras ar baltu glazūru uzrakstīts viesa vārds. Kāds auglis vai egļu čiekurs ar pievienotu personalizētu kartīti. Kāda eleganta vai, gluži pretēji, vienkārša eglīšu mantiņa. Lai galda kartes kalpo kā skaista svētku piemiņa!
Trauki
Izvēloties traukus, apdomājiet, kādu efektu vēlaties panākt. Ja trauki ir viens no galvenajiem galda noformējuma akcentiem, izvēlieties krāsainus, greznus vai rakstainus traukus. Bet, ja trauki nepilda galvenā akcenta funkciju, tad labāka izvēle būs vienkrāsaini trauki bez rakstiem. Lai radītu mūsdienīgu noformējumu, papildiniet traukus ar citas krāsas galda piederumiem un netradicionālas formas glāzēm. Kā dekoratīvu trauku pamatni varat izmantot arī koka ripas vai interesantus pinumus.
Sveces un svečturi
Svečturi un sveces telpā rada īpaši siltu atmosfēru. Spēlējieties ar dažādiem izmēriem, formām un krāsām, tādējādi radot īpaši svinīgu un aktuālu galda noformējumu. Tāpat sveces var ērti izvietot uz dažādiem paliktņiem, kas kalpos kā papildu elements galda noformējumā.
Zaļumi, ziedi un citi dekori
Ziemassvētku un Jaungada svinības nav iedomājamas bez skujkokiem. Iekļaujiet galda noformējumā egļu, priežu vai kadiķu zarus. Ievietojiet tos skaistā vāzē vai veidojiet skuju virteni pāri visam galdam. Tāpat galda noformējumā varat izmantot dažādus sausos augus, bet greznākam efektam izvēlieties tos zelta, sudraba vai bronzas toņos. Ja priekšroku tomēr dodat ziediem, tad balts vai sarkans amarillis galda noformējumam piešķirs īpaši elegantu akcentu. Arī granātābols var kalpot kā lielisks Ziemassvētku un Jaungada svinību galda dekors.
"Lai jums izdodas radīt patiesi svinīgu atmosfēru kā telpā, tā arī uz galda! Ļaujieties fantāzijai! Kombinējiet jaunas un sen iemīļotas lietas! Atklājiet savu personību un radiet savu svētku stāstu! Lai jums skaisti un radoši svētki!" novēl Krista Čakāne.
Fotogalerijā dekori, aksesuāri un galda klājuma paraugi no veikaliem TC "Alfa": "Cenuklubs.lv", "Alan Deko", "Rito", "Home&You", "Zara Home", "Tiger Shop".