Tradīcijas un rituāli skaistiem un sirsnīgiem svētkiem
Raksts: Sadarbībā ar TC "Alfa"
Foto: Publicitātes
Jau izsenis decembris tiek uzskatīts par vienu no gada brīnumainākajiem un maģiskākajiem mēnešiem. Tas ir laiks, kad, gaidot un svinot Ziemassvētkus un Jauno gadu, piedzīvojam brīnumus, veicam dažādus rituālus laimes un veiksmes piesaistīšanai vai piekopjam senču svētku svinēšanas tradīcijas. TC "Alfa" dalās padomos, kā piesaistīt veiksmi un ko ņemt vērā, lai svētki būtu patiesi izdevušies un 2022. gads – veiksmīgs un laimīgs.
Adventes vainags
Ziemas saulgrieži iezīmē brīdi, kad diena ir visīsākā un nakts visgarākā, svinot saules pagriešanos uz gaismas pusi. Savukārt kristīgajā pasaulē Ziemassvētkos tiek svinēta Jēzus Kristus nākšana pasaulē un svētku gaidīšanas laiks tiek dēvēts par adventi. Laiku lokos kristīgās tradīcijas un pagāniskie rituāli pastāvējuši viens otram līdzās, un mūsdienās svētki dažādās variācijās tiek svinēti visā plašajā pasaulē. Dažādās variācijās mūs šobrīd priecē arī adventes vainagi – tie var būt gan pašu pīti, gan iegādāti veikalos, grezni un vienkārši, krāsaini un atturīgi. Lai kāds adventes vainags rotātu māju, tas vēsta, ka svētki jau tepat pie durvīm.
Adventes kalendārs
Adventes kalendāra ideja ir no pirmās decembra dienas līdz pat Ziemassvētku rītam ik dienu saņemt nelielu dāvaniņu – šokolādi, mantiņu, matu sprādzi, piparkūku cepamo formiņu u. c. Adventes kalendāra izpildījumam gan satura, gan formas ziņā ierobežojumu nav. Veikalu plauktos un tirdziņos var atrast neskaitāmas kalendāra versijas – gan gatavas, gan pašiem papildināmas –, bet čaklākie, liekot lietā iztēli un veiklību, ikrīta pārsteigumu saviem mīļajiem var sarūpēt paši, gan izgatavojot kalendāru, gan sarūpējot dāvaniņas.
Dāvanas
Ziemassvētki nav iedomājami bez dāvanām! Lai kāda tā būtu – veikalā iegādāta vai pašu radīta –, galvenais, lai tā nāk no sirds un, to iegādājoties, būtu īpaši padomāts par dāvanas saņēmēju un viņa vēlmēm. Iesaiņojot dāvanas, aicinām izmantot dabai draudzīgus materiālus un dekorus, piemēram, priežu un egļu čiekurus, koku zariņus u. c., kas dāvanai piešķir īpaši svinīgu noformējumu. Dāvanu iesaiņošanu var uzticēt arī profesionāliem dāvanu saiņošanas pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, ja dāvana ir iegādāta TC "Alfa", to var bez maksas iesaiņot īpašā dāvanu saiņošanas studijā.
Ziemassvētku eglīte
Kas gan ir Ziemassvētki un Jaunais gads bez svētku galvenās princeses – Ziemassvētku eglītes? Eglīte ne tikai kalpo kā svētku elements un interjera dekors, bet tās kopīga rotāšana var dot daudz prieka un sirsnīgu emociju. Skaistas un spīdīgas egļu mantiņas, paštaisītas vai no paaudzes paaudzē mantotas, – lai kā jūs rotātu savu eglīti, tā noteikti var kļūt par lielisku svētku tradīciju un iemeslu sirsnīgām sarunām.
Uz svētku galda – deviņi ēdieni
Sens ticējums vēsta, ka, lai nākamais gads būtu pārticis, auglīgs un bagāts, uz svētku galda jābūt vismaz deviņiem dažādiem ēdieniem. Jau izsenis tie ir bijuši zirņi, pupas, cūkas šņukurs, pīrāgi, rasols, kartupeļi, zivs u. c. Mūsdienu iespējas un ēdienu daudzveidība ir gana plaša, lai gan svētku galdu pielāgotu savam dzīvesstilam, gan arī turpinātu piekopt senču tradīcijas.
Kopā būšana
Ziemassvētki nav iedomājami bez kopīgām sirsnīgām aktivitātēm ar saviem mīļajiem. Cepiet pīrāgus un būvējiet piparkūku namiņus, dodieties uz mežu pēc eglītes un to kopīgi izrotājiet, izgreznojiet māju un zīmējiet apsveikuma kartītes! Veltiet laiku savai ģimenei un radošai kopā būšanai, pārmantojot gan senču tradīcijas, gan ieviešot jaunas – savas ģimenes tradīcijas.
Pašiem sava svētku programma
Daudzās ģimenēs par neatņemamu tradīciju kļuvuši dažādi svētku koncerti un ludziņu uzvedumi bērnudārzos, skolās vai kolektīvos. Tomēr laikā, kad tikšanās iespējas un kopīga svētku svinēšana ir ierobežota, pārnesiet šo jauko tradīciju mājās! Tā var būt bērnu uzvesta ludziņa un īstenots svētku koncerts vai radoši mājinieku priekšnesumi, lai saņemtu dāvanas. Arī gatavošanās process noteikti būs jauku mirkļu un svētku sajūtu pārpilns.
Laimes liešana
Viena no populārākajām paražām Latvijā ir laimes liešana jeb alvas formiņu kausēšana, kurai piemīt maģiska burvība, tādēļ šī izklaide pie sirds iet gan lieliem, gan arī maziem. Pēc tam, kad izkausētā alva nonākusi ūdenī un sacietējusi, izlietā forma tiek aplūkota sveces gaismā. Pēc tās ēnas uz sienas tiek tulkots, kas gaidāms nākamajā gadā, un variāciju par tēmu var būt miljoniem. Šim procesam jāpievēršas pēc iespējas radošāk un bez liekiem kreņķiem, un der arī atcerēties, ka katrs pats ir savas laimes kalējs.
Veiksmes un laimes piesaukšana
Lielākā daļa Jaungada sagaidīšanas tradīciju saistīta ar veiksmes un laimes piesaukšanu. Diezgan populāra ir vēlmju saraksta veidošana un sadedzināšana. Daudzi tic, ka tādējādi izdosies "palaist Visumā" savas ieceres un tās piepildīsies, tomēr atcerieties, ka vēlmēm jābūt definētām ļoti precīzi. Savukārt citi Vecgada vakarā makā liek zvīņas, jo ticējums vēsta, ka tad visu gadu netrūks naudas. Vēl par populāru tradīciju kļuvusi jaunā gada kolāžas veidošana – uz lapas tiek uzlīmētas, uzrakstītas, uzzīmētas visas nākamā gada vēlmes.
Psiholoģes Ivetas Aunītes atziņas par svētku nozīmi
Tradīcijas atspoguļo mūsu vērtību sistēmu – kādus svētkus svinam, kāpēc mums tas ir tik nozīmīgi un īpaši, kurus svētkus nesvinam vai neatzīstam kā mūsu ģimenei vai personībai saistošus.
Svētki ir iemesls diskusijām, sarunām, kas mums kā ģimenei ir svarīgi, par ko līksmojam un par ko ne. Svētku tradīcijas, kas ieaudzinātas ģimenē, tiek mantotas no paaudzes paaudzē. Ja bērniem jau kopš bērnības mācīsim svētkus radīt un svinēt, tad arī pieaugot viņi spēs tos veiksmīgi ieviest savā ikdienā un nodot tālāk nākamajām paaudzēm.
Veicināt pozitīvas emocijas no cilvēku labsajūtas viedokļa, protams, ir ļoti svarīgi, tomēr tās nav vienīgās funkcijas, ko pilda svētku svinēšana. Svētki ļauj pārmantot ģimenes tradīcijas, veicina dažādas diskusijas par to nozīmi un nepieciešamību vai, gluži pretēji, neatbilstību ģimenes vērtībām, attīsta radošumu un māca izzināt gan sevi, gan vairāk ieklausīties citos.
Lai kādam radītu svētkus, ir jāpieliek zināmas pūles – jāizdomā, kā un kur svinēt, ko nopirkt, kādu dāvanu sarūpēt. Tas savukārt attīsta radošumu un empātiju. Un pandēmijas laikā, kad dažādas publiskās izklaides iespējas ir liegtas, radošumam ir jo īpaši liela loma, lai ballīte patiesi izdotos. Ir jāmāk svētkus sarūpēt pašiem, bez ārējiem stimuliem. Arī bērns šādā veidā mācās pielāgoties apstākļiem, izklaidēt sevi pats un saredzēt, ka patiesībā īstai svētku sajūtai vajag tikai nedaudz.
Fotogrāfijas no veikaliem TC "Alfa": "Tiger Shop", "L'occitane", "Stenders", "Accessorize", "Douglas", "H&M", "Floras maģija", "Jānis Roze", "Alan Deko", "Lāči", "Coffe Garden".