Foto: DELFI
Mediķi šajās karstajās dienās aicina saudzēt savu veselību, savukārt sinoptiķi brīdina par augstu ultravioletā starojuma līmeni.

Sinoptiķi norāda, ka ultravioletā starojuma indekss (UVI) Rucavā piektdien pārsniedz atzīmi pieci, bet maksimālās sasniedzis pat sesto atzīmi. UVI skalā zemākā ir 0 atzīme, bet augstākā ir +11.

Karstajā dienās Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienests aicina iedzīvotājus pasargāt pašiem sevi un savus tuviniekus no iespējamiem veselības sarežģījumiem karstuma ietekmes rezultātā, norādot, ka visbiežāk cilvēki cieš no karsta laika radītās ietekmes tad, ja organisms nespēj atdzist un tā kompensēt karstuma radīto ietekmi.

Apstākļos, kad karstums pārsniedz 25 - 30 grādus pēc Celsija skalas, mediķi aicina iedzīvotājus ievērot piesardzības pasākumus, lai izvairītos no karstuma dūriena un karstuma radītā nespēka.

Karstajās dienās riskam īpaši pakļauti ir cilvēki gados, mazi bērni, slimnieki, kuri piesaistīti gultai, cilvēki ar hroniskām saslimšanām, tie, kuri lieto medikamentus un fiziska darba darītāji, kā arī aktīvās atpūtas cienītāji.

Mediķi aicina lietot daudz šķidruma un pēc iespējas mazāk atrasties saulē. Ir jānēsā gaišs apģērbs un jāvēdina telpas. Karstā laikā nevajadzētu lietot alkoholu.

Lai neapdegtu, ir jālieto saules aizsargkrēms, lai atvēsinātos - jāiet dušā vai jānorīvējas ar slapju dvieli.

„Ievērojiet piesardzību peldoties. Atcerieties, ka pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet peldēties aukstā ūdenī!" norāda mediķi.

Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu, var zvanīt arī pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Savukārt, ja kļūst slikti, nekavējoties jāsauc „ātrie", zvanot uz numuru 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!