Foto: AFP/Scanpix
Tuvākajās diennaktīs Latvijā gaidāms maijam neraksturīgi karsts un sutīgs laiks, veidosies negaisa mākoņi, daži no tiem nesīs stipras lietusgāzes kopā ar krusu un vētru, apstiprina jaunākā "Global Forecast System" prognoze.

Diennakts vidējā gaisa temperatūra varētu pakāpties līdz +21 grādam jeb aptuveni četrus grādus virs jūlija normas un desmit grādu virs maija normas. Gaisa temperatūra siltākajās naktīs nenoslīdēs zemāk par +14..+19 grādiem, maksimālā temperatūra pēcpusdienās būs +26..+31 grāds, vēsāks laiks saglabāsies tikai vietām piekrastē.

Lielākā tveice saskaņā ar pašreizējo prognozi gaidāma brīvdienās, 18.-19.maijā. Karstajās dienās pūtīs lēns līdz mērens austrumu vējš, negaisa mākoņu ietekmē gaidāms brāzmains vējš, piekrastē tie var izraisīt vēja iegriešanos no jūras un gaisa temperatūras pazemināšanos īsā laika sprīdī par 10-15 grādiem.

Paaugstinātā gaisa mitruma dēļ naktīs vietām veidosies migla, kas pēc saullēkta strauji izklīdīs.

Pērkona negaisi gaidāmi no ceturtdienas pievakares līdz nākamajai nedēļai. Negaisa mākoņi galvenokārt pārvietosies no dienvidaustrumiem uz ziemeļrietumiem, to kustība nebūs ātra, līdz ar to vietām gaidāms ļoti liels nokrišņu daudzums, kas var izraisīt ielu un pagrabu applūšanu.

Iespējamas lokālas vētras; nav gaidāmas vētras, kas skartu lielu valsts daļu. Iespējami arī virpuļviesuļi. Krusas graudi var būt lieli, bet arī krusa gaidāma tikai atsevišķās vietās.

Ūdens temperatūra daudzās upēs un ezeros paaugstināsies līdz +20 un pat vairāk grādiem. Jūrā saglabāsies visai auksts ūdens, austrumu vēja dēļ gaidāma ūdens temperatūras pazemināšanās Vidzemes piekrastē un Kurzemes rietumu piekrastē. Siltākais ūdens jūrā gaidāms Rīgas līča rietumu piekrastē - Dundagas, Rojas, Mērsraga un Engures novadā - kur tā temperatūra varētu paaugstināties līdz +17 grādiem.

Jau ziņots, ka gaidāmā karstā laika un augstās ultravioletās radiācijas dēļ Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi aicina iedzīvotājus ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros un ievērot citus piesardzības pasākumus.

Ja dienas karstākajā laikā jādodas ārā, vēlams valkāt cepuri un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes - ieteicams no kokvilnas auduma - un ņemt līdzi pietiekamu daudzumu ūdens. Nedrīkst lietot alkoholu, jāizvairās arī no stipras kafijas, tējas un dzērieniem ar lielu cukura daudzumu, jo tie pastiprina dehidratāciju.

Izdzertā šķidruma daudzums jāpalielina pirms sākušas mocīt slāpes. Jāizvairās no ilgstošas fiziskas piepūles saulē, kā arī karstās telpās. Ja uz ielas kļūst neizturami karsti, var meklēt atvēsinājumu publiskās vietās - veikalos, kafejnīcās un citās telpās ar kondicionēšanas iekārtām.

Īpaši bīstama atrašanās karstā saulē ir maziem bērniem – viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās telpās. Uzturoties ārā, bērnam jāvalkā cepurīte vai lakatiņš, viņa āda no saules jāpasargā ar aizsargkrēmu. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnu vienu pašu mašīnā. Vecākiem arī jāatceras, ka mazuļa ratiņi var pārvērsties par "siltumnīcu", un tajos bērns, nopietni pārkarstot, var iet bojā.

Tāpat jāparūpējas par slimiem un veciem cilvēkiem, kā arī mājdzīvniekiem, kuri jānodrošina ar piekļuvi tīram ūdenim. Mediķi arī atgādina, ka pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet peldēties aukstā ūdenī. Karstumā vēlams izvairīties no sauļošanās, it īpaši dienas vidū, kad ultravioletais starojums ir vislielākais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!