Foto: DELFI Aculiecinieks
Tuvākajās diennaktīs, sākot no trešdienas vakara, Latvijā gaidāmi stipri nokrišņi. Iespējams, ka liela daļa nokrišņu būs sasalstoši, tie visvairāk iespējami Vidzemē un Latgales ziemeļos, un zem ledus un sniega svara vietām var lūzt koki.

Par to liecina jaunākā "Global Forecast System" (GFS) prognoze; saskaņā ar to ceturtdien un naktī uz piektdienu Latvijā no ziemeļaustrumiem ieplūdīs aukstāks gaiss, Ziemeļvidzemē temperatūra var noslīdēt līdz -5 grādiem, vienlaicīgi no dienvidiem vairāku simtu metru augstumā ieplūdīs siltāks gaisa slānis, tādēļ Latgalē un daudzviet citviet valstī gaidāms lietus un slapjš sniegs. Teritorijās, kur gaisa temperatūra piezemes slānī būs zemāka par nulli, nokrišņi piesals pie vadiem un koku zariem, līdz ar to var rasties postījumi.

Atbilstoši pašreizējai GFS prognozei Latvijas dienvidaustrumos - lielā daļā Latgales un Sēlijas - gaisa temperatūra gan uz zemes, gan lielākā augstumā būs virs nulles, tādēļ šeit tikai līs un apledojums neveidosies. Latvijas rietumu daļā prognozēts mazāk nokrišņu nekā Latgalē un Vidzemē, liela daļa no tiem būs nesasalstošs lietus, tādēļ lielas problēmas šajā reģionā maz iespējamas.

Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā gaidāmi stipri nokrišņi, kas var būt gan sniegs un putenis, gan lietus un slapjš sniegs, gan sasalstošs lietus un slapjš sniegs, līdz ar to šeit pastāv lielākais postījumu risks. GFS prognozē, ka Vidzemes ziemeļos var izveidoties līdz 30 centimetriem dziļa sniega kārta.

Vidzemes ziemeļos gaidāms arī stiprs vējš - laika periodā no ceturtdienas vakara līdz piektdienas rītam šeit prognozētas austrumu vēja brāzmas līdz 15-18 metriem sekundē. Vēl nedaudz stiprāks vējš iespējams Kolkasragā. Līdz ar to Vidzemē gaidāms arī spēcīgs putenis.

Sestdien un svētdien nokrišņu būs krietni mazāk, palaikam gaidāms sniegs un slapjš sniegs, pūtīs mērens mainīga virziena vējš, gaisa temperatūra pārsvarā būs pāris grādu zem nulles, nedaudz siltāks laiks būs pretvēja piekrastē.

Iespējams, ka nākamnedēļ Vidzemē gaisa temperatūra dažās naktīs pazemināsies līdz -15 grādiem. Visā valstī gaidāms stabils sals, līdz ar to upes un ezeri pakāpeniski pārklāsies ar ledus segu. Nākamnedēļ nokrišņu kopumā nebūs daudz, tomēr no Baltijas jūras un Rīgas līča nākoši gubu mākoņi vietām nesīs stipru snigšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!