Foto: DELFI Aculiecinieks
Dabas vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka oktobris gan temperatūras, gan nokrišņu un vēja ziņā atbildīs ilggadējiem vidējiem rādītājiem.

Liels sals veļu mēnesī neesot gaidāms, lai gan oktobra vidū daudzviet būšot salnas un dzestri ziemeļrietumu vēji atnesīšot krusas un sniega graudus. Taču tie neliecinās par ziemas atnākšanu, jo pirmais noturīgais sniegs gaidāms septiņas nedēļas pēc 20.oktobra - decembrī, prognozē laikzinis.

Saskaņā ar Bukša teikto oktobra pirmajā pusē dienas ar īslaicīgu lietu un krusu mīsies ar sausākām un saulainākām, oktobra otrajā pusē nokrišņu būs mazāk, tad biežāk gaidāmas nakts salnas, vien pašās mēneša beigās var pastiprināties nokrišņi - lietus un slapjš sniegs.

Ja oktobra otrajā pusē vēl nelidos gulbji, tad ziema gaidāma ne agrāk kā Ziemassvētkos, par šādu ticējumu atgādina Bukšs.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodeļa "Global Forecast System" prognozēm oktobra pirmās dienas būs pāris grādu siltākas par normu, turpmāk gaisa temperatūra būs atbilstoša daudzu gadu vidējam rādītājam, brīžiem noslīdot nedaudz zem tā. Stiprāki nokrišņi - lietus, vietām krusa - gaidāmi 5.-6.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!