Sinoptiķi paredz, ka šogad decembris nebūs ne īpaši auksts, ne īpaši silts un gaidāmi vidēji decembrim raksturīgi laika apstākļi – līdz Ziemassvētkiem gaisa temperatūra pazemināsies zem 0 grādu atzīmes, arī nokrišņu daudzums nepārsteigs ar īpašām novirzēm no normas, liecina Latvijas, Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Prognozes liecina, ka pakāpeniski Latviju sasniegs ziemīgi laika apstākļi. Gaisa temperatūra novembra pēdējās dienās vēl būtiski nepazemināsies un lielākoties būs no -1 līdz +4 grādiem naktīs un no 0 līdz +7 grādiem dienā.

Bet brīvdienās – decembra pirmajās dienās – gaidāmi nokrišņi: lietus un slapjš sniegs pāries sniegā, jo gaisa temperatūra pakāpeniski sāks pazemināties. Vēl naktī uz 1.decembri tā būs no 0 līdz +4 grādiem, bet dienas beigās tā jau pazemināsies zem 0 grādu atzīmes, naktī uz 2. decembrī tā jau noslīdēs līdz -5 grādiem visā Latvijas teritorijā. Arī dienas laikā, turpinās ieplūsts auksts gaiss un siltāk nekļūs.

Decembris kopumā solās būt ar ziemai raksturīgiem laika apstākļiem – periodā līdz Ziemassvētkiem gaisa temperatūra teritorijas lielākajā daļā būs zem 0 grādu atzīmes un valdīs sals.

Kopējais mēneša nokrišņu daudzums varētu būt ap normu vai pat nedaudz zem tās.

Mēneša vidējās gaisa temperatūras norma decembrim ir no -4,5 grādiem Gulbenē un Alūksnē līdz -0,1 grādam Liepājā, Pāvilostā un Ventspilī.

Decembrī visaukstākais laiks gan kopumā Latvijā, gan atsevišķās vietās ir bijis 1978.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija no -15 grādiem Vidzemes augstienē (Zosēnos) līdz -6 grādiem vēl siltās jūras ietekmei visvairāk pakļautajā vietā – Kolkā.

Savukārt vissiltākais laiks decembrī gan kopumā Latvijā, gan atsevišķās vietās ir bijis 2006.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija no +2,5 grādiem Alūksnē līdz +6,5 grādiem Pāvilostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!