Gan piektdienas, gan sestdienas vakarā Latvijā novērots spožs meteors jeb bolīds, jeb ugunsbumba, liecina aculiecinieku ziņotais sociālajos tīklos.

31.oktobrī ap plkst.20 meteors, kas radījis spožu zaļganzilu gaismu, novērots visā Latvijā - aculiecinieku ziņojumi saņemti no Smiltenes, Rīgas, Jūrmalas, Bauskas, Jelgavas un Liepājas. Krītošais meteors izgaismojis debesis un bijis redzams dienvidu pusē.

Līdzīga aina Latvijas debesīs novērota arī 30.oktobra vakarā, aptuveni tajā pašā laikā - īsi pēc astoņiem. Šajā vakarā Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā plkst.21.44 pēc vietējā laika nofilmēts cits liels meteors.

Portāls "spaceweather.com" skaidro, ka šajās naktīs vērojama Taurīdu meteoru plūsma, kas nereti izraisa lielas ugunsbumbas. 31.oktobra bolīds īpaši izteiksmīgs bijis virs Polijas, kur tā spožums bijis vismaz tikpat liels kā pilnmēnesim, turklāt meteora atstātā dūmu aste bijusi redzama vairāk nekā 20 minūtes.

Taurīdu meteoru plūsmu izraisa Enkes komētas atstātais putekļu mākonis, kam Zeme dosies cauri vēl tuvākās divas nedēļas, tādēļ arī turpmākajās naktīs iespējami spoži meteori. Vislielākā iespēja redzēt Taurīdu meteorus ir laikā ap pusnakti.

Meteors ir gaismas parādība, kas rodas, sīkam debess ķermenim ievirzoties Zemes atmosfērā un sadegot. Savukārt meteorīts ir no starpplanētu telpas nācis neliels objekts, kas, krītot cauri atmosfērai, nav pilnībā sadedzis un ir nokritis uz Zemes virsmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!